VÝSTRAHA: Hladiny řek mohou stoupat, silný vítr bude foukat dál

Český hydrometeorologický ústav vydal v sobotu varování před stoupajícími hladinami vodních toků. Týká se to horských oblastí, kde začíná tát sníh a kde pramení velké české toky, tedy Vltava, Labe a Morava, i jejich významné přítoky – Bečva, Sázava a Orlice. 

První stupeň, tedy nejnižší, platí v okolí Sušice, Vimperka, Prachatic, Českého Krumlova, Kaplice a Trhových Svin v jižních Čechách. Na severovýchodě Čech pak výstraha platí na Tanvaldsku, Železnobrodsku, Semilsku, Vrchlabsku, Trutnovsku, Náchodsku, u Nového Města nad Metují, Dobrušky a Kostelce nad Orlicí, na Rychnovsku, Žambersku a Lanškrounsku.

Na Vysočině je výstraha vyhlášena na Žďársku a Novoměstsku a v okolí Poličky a Bystřice pod Pernštejnem. Na Moravě pak platí výstraha pro okolí Zábřehu, Šumperka a Vsetína.

Podle meteorologů zatím nehrozí, že by se řeky měly vylít z břehů. Varují ale před jejich podmáčením a sníženou stabilitou stromů. Lidé by se také neměli pohybovat v korytech vodních toků ani tam jezdit na lodi. Výstraha platí celou sobotu a až do nedělních 17 hodin.  

[chooze:article;value:490566]

Pokračuje také varování před silným větrem. To platí po celé České republice s výjimkou Zlínského kraje a Veselska, Hodonínska, Kyjovska, Vyškovska a okolí Bučovic a Slavkova v Jihomoravském kraji. Spolu se Semilskem, Turnovskem, Železnobrodskem, Českolipskem, Litoměřickem a okolím Roudnice nad Labem a Mnichova Hradiště na severu Čech.

Meteorologové doporučují zajistit dveře, okna a volně položené předměty a dbát při pohybu venku – ať už pěšky, či v autě – zvýšené opatrnosti. Výstraha před větrem platí až do sobotní půlnoci a poté v neděli od 8 do 15 hodin.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.