Solární elektrárna s baterií: Vyšší cena za větší energetickou soběstačnost

Fotovoltaické elektrárny se podle využití dělí na tři základní typy. Nejlevnější je FVE bez baterie, nejoblíbenější solární elektrárna s bateriovým uložištěm, třetím a zároveň nejnákladnějším řešením je FVE kombinovaná s tepelným čerpadlem.

"Fotovoltaická elektrárna s bateriovým uložištěm je u zákazníků neoblíbenější, protože zajišťuje domácnostem značnou energetickou soběstačnost. Velkou předností tohoto systému je, že energii, kterou vyrobíte, také spotřebujete. Co nespotřebujete, pošlete do sítě," vysvětluje Jakub Rous, majitel společnosti Viapower.

[chooze:article;value:485371]

Návratnost investice do fotovoltaické elektrárny s bateriovým uložištěm

Na rodinný dům bylo instalováno 16 fotovoltaických panelů s celkovým výkonem 8 kWp. Podle dostupných údajů je FVE panel o výkonu 1 kWp schopen vyrobit přibližně 1 000 kWh elektrické energie (vzhledem k tomu, že slunce svítí na každém místě Česka jinou intenzitou, je tento údaj pouze orientační). V našem modelovém příkladu budeme počítat s tím, že systém o výkonu 8 kWp je schopen vyrobit zhruba 8 MWh ročně.

U solární elektrárny s bateriovým uložištěm je využitelnost vyrobené elektřiny v domácnosti 70 až 90 %, což odpovídá hodnotě zhruba 6,4 MWh za rok. Vyrobená elektřina je primárně používána pro spotřebu domácnosti, přebytečná energie se ukládá do baterie, případně odchází (přetéká) do veřejné sítě. Do baterie je v našem případě denně možno uložit kolem 10 kWh, záleží samozřejmě na kapacitě příslušné baterie. Tuto energii může domácnost využít na svícení, provoz spotřebičů nebo ohřev vody ve večerních a nočních hodinách.

Cena uvažované fotovoltaické elektrárny je kolem 490 000 Kč, státní dotace na zařízení tohoto typu představuje 205 000 Kč. Při aktuálních cenách energií se návratnost investice pohybuje v horizontu 5–6 let.

"Obecně se solární elektrárna s baterií vyplatí všem majitelům rodinných domů, kde činní návratnost investice 7 a méně let. Neznamená to ale, že nedoporučujeme fotovoltaickou elektrárnu tam, kde je návratnost investice třeba i 10 let. Instalační firmy nabízejí záruku na fotovoltaické panely 25 až 30 let a garantují, že po tuto dobu se jejich výkonnost nesníží pod 80 %. Na mechaniku (střídače) poskytují běžně záruku v délce 10 let, podobně jako na baterie s tím, že kapacita baterie neklesne pod 70 % původní hodnoty," upřesňuje Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.