Mezi dětmi se šíří nebezpečný trend. Může jim vážně poškodit mozek

Na sociálních sítích se objevil nový nebezpečný trend nazývaný chroming, česky tedy chromování. Upozorňuje na něj například deník Daily Mail. Ve videích s touto tématikou, která se objevují zejména na síti TikTok, vystupují děti a náctiletí, kteří vdechují toxické výpary těkavých látek. Většinou jde o kosmetické produkty, jako jsou laky na nehty nebo deodoranty. Časté jsou i lihové fixy.

"Na chromování je obzvláště znepokojivé, že se při něm používají předměty, které jsou v domácnosti běžné a dospívajícím snadno dostupné," řekla pro web Medical Xpress výzkumnice z Cohenova centra pro dětskou medicínu v New Yorku Keerthi Krishnaová. To podle ní snižuje pravděpodobnost, že rodiče nebo učitelé toto chování odhalí.

[chooze:article;value:575800]

Podle dětské lékařky Betty Choiové, kterou citovala CNN, navíc některé děti považují tyto předměty denní potřeby za neškodné, protože jsou všude kolem nich. Jenže ve skutečnosti můžou být naopak velmi nebezpečné.

Zneužívání těkavých látek, v Česku nazývané většinou jako čichání, nejdříve způsobuje stav podobný opilosti. Může být ale návykové, ba co víc, při častém nebo silném vdechování chemikálií může dojít k poškození mozku, nebo dokonce smrti. Rodiče by proto podle Choiové měli s dětmi o nebezpečí těchto látek mluvit a upozornit je, že jim můžou vážně ublížit.

Na to, že dítě podobné látky užívá, můžou upozornit například opakované záněty kolem nosu a úst způsobené chemikáliemi nebo časté krvácení z nosu. Dalším varovným signálem může být například zhoršený prospěch ve škole.

Čechy trápí problémy s duševním zdravím. U dětí je situace kritická (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.