Zásah NCOZ na krajském úřadě v Ostravě: Policisté obvinili pět lidí a firmu

Kvůli dotační kauze se Jakub Unucka nejprve vzdal funkce prvního náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje a místa na kandidátce ODS do krajských voleb. Teď, o dva měsíce později, si pozastavil členství ve straně. Spolu s dalšími čtyřmi podezřelými a jednou firmou ho kriminalisté obvinili v jiné kauze.

"Při domovních prohlídkách byly shromážděny důkazy, kdy policejní orgán rozhodl o zahájení trestního stíhání," uvedl státní zástupce z Úřadu evropského veřejného žalobce Vít Koupil.

"Trestní stíhání je vedeno pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení," sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

[chooze:article;value:577371]

​Z pondělí na úterý obvinění přespali v policejních celách v Masné ulici v centru Ostravy. V úterý dopoledne, ještě něž začaly policejní výslechy, za nimi zamířili jejich obhájci. Ti se k případu odmítli vyjádřit. Výslechy obviněných začaly v ostravské pobočce NCOZ v jedenáct hodin dopoledne.

Marketingové služby pro krajskou příspěvkovou organizaci Moravskoslezské energetické centrum, která se specializuje na poradenství v energetice, prý zajišťovala předem domluvená firma. Bývalý první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka za to údajně dostal půl milionu korun.

[chooze:article;value:574520]

​"Vyšetřovaná trestná činnost se týká období 2020 až 2024," dodal státní zástupce Koupil. "Pro mě je to překvapení, za mého působení nikdy nepřišlo nějaké podezření," řekl bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (Osobnosti pro kraj).

V Moravskoslezském energetickém centru rozhovor odmítli. "Nemůžeme se vyjadřovat, protože nemáme žádné informace," reagovala na dotaz TV Nova mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Miroslava Chlebounová.

Až skončí výslechy obviněných, státní zástupce rozhodne, jestli pro ně bude žádat vazební stíhání, nebo je policisté budou vyšetřovat na svobodě.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.