Meteorologové nervózně sledují hurikán Kirk. Do jeho úderu zbývají hodiny

K evropským břehům zamířil hurikán Kirk. I když od svého zrodu v tropických vodách Atlantiku už zeslábl a mění se "jen" v bouři, na území starého kontinentu přesto vyvolal pozornost. Přinést má totiž silný vítr i vydatné srážky.

"K pobřeží západní Evropy dorazí ve středu s větrem, který bude překračovat i 100 km/h," sdělila TN.cz meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Jana Hujslová. Nejde podle ní ale o úplnou vzácnost.

"Atlantické hurikány se po zeslábnutí a přetvoření v mimotropické tlakové níže velmi často zapojí do cirkulace mezi severním Atlantikem a Evropou. Občas dorazí k pobřeží Evropy jako stále ještě velmi hluboké níže a působí škody, jako tomu bylo například u exhurikánu Ophelia v roce 2017," dodala.

[chooze:article;value:577225]

Její slova potvrzuje také Miloslav Müller z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. "Hurikán totiž zaniká buď tím, že dorazí nad pevninu, nebo právě tím, že se se mu podaří obejít takzvanou azorskou tlakovou výši a dostane se do středních zeměpisných šířek, kde ho proudění vzduchu pošle k Evropě," vysvětlil. Přesto je podle něj tento případ něčím specifický.

"Kirk je zajímavý tím, že se otočil už nad středním Atlantikem. Většinou se stává, že se hurikán otáčí až u pobřeží Spojených států," upozorňuje Müller. "V posledních dnech byla ale ta rozsáhlá subtropická tlaková výše, která ovlivňuje trasu hurikánů, zatažená hodně k východu. Kirk tak nemusel putovat po jejím jižním okraji daleko na západ," dodal. 

[chooze:article;value:577290]

"Neobvyklý je také tím, že většinou tyto exhurikány míří do oblasti Severního moře, tedy někam k severu britských ostrovů. Tentokrát ale zamířil do oblasti Biskajského zálivu, tedy na Španělsko a Francii," doplnil Müller. Zdůraznil ale, že nelze očekávat, že do budoucna bude podobné chování u exhurikánů pravidlem.

​Bouře pravděpodobně ovlivní také počasí nad Českem. Nad střed Evropy by se díky ní měl v polovině týdne dostat teplejší vzduch z jihozápadu, což přinese oteplení. Naopak v závěru týdne kvůli ní bude nad Česko proudit studený vzduch od severozápadu.

"Čeká nás přechodně silnější vítr, ve středu se mohou nárazy větru přes 50 km/h objevit na východě území, ve čtvrtek přechodně zesílí jihozápadní vítr i jinde a v nárazech se bude rychlost pohybovat mezi 50 až 70 km/h. Středa bude deštivá a i v dalších dnech se srážky místy objeví, denní úhrny ale nepřekročí 15 mm," uvádí k dalším vlivům Kirka na počasí v Česku ČHMÚ.

Spojené státy zasáhl na konci září hurikán. Počet mrtvých vystoupal na více než 160 (10/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.