Harrisová připustila jednání s Putinem. Má k tomu jednu podmínku

V pondělním rozhovoru vysílaném na kanále CBS vytyčila demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států mezinárodní hřiště, na kterém má v plánu se pohybovat. Pokud by se úřadu ujala, s ruským prezidentem by jednala, jen pokud by u stolu byli i ukrajinští zástupci.

"Ne bilaterálně bez Ukrajiny, ne. Ukrajina musí mít možnost rozhodovat o své budoucnosti," odpovídala na otázku k setkání s Putinem. Méně rozhodná už ale byla v odpovědi, zda by podpořila snahu Ukrajiny o připojení k Severoatlantické alianci.

[chooze:article;value:577168]

Kriticky se ale opřela do svého republikánského protikandidáta Trumpa. Ten opakovaně říká, že by válku v krátkém čase ukončil. Jak ale píše Politico, jeho vyjádření nasvědčují, že by jím dosažená dohoda nebyla pro Ukrajinu příliš pozitivní.

"Kdyby byl Donald Trump prezidentem, Putin by právě teď seděl v Kyjevě. Mluví o tom, že to může ukončit hned první den. Víte, o čem to je? Je to o kapitulaci," řekla Harrisová.

[chooze:article;value:575811]

Američané si budou svého prezidenta volit 5. listopadu. Jestli v Bílém domě usedne Harrisová, nebo Trump, pravděpodobně ovlivní mezinárodní politiku napříč regiony. Volby proto ostře sledují zejména státníci, kteří jsou na vztahu s USA závislí.

V září se kandidáti utkali v debatě. Jako vítěz z ní vyšla Harrisová, ukazují průzkumy (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.