České nebe osvítila rudá polární záře. Lidem se ji podařilo vyfotit

[chooze:gallery;value:37618]

​Nebývalou podívanou si v noci na pondělí přichystalo pro Čechy nebe. Na celé řadě míst kolem druhé hodiny ráno lidé pozorovali a fotili polární záři.

Snímky rudých svítících oblaků nad obzorem na sociálních sítích sdílela řada uživatelů. Pozorování hlásili v Praze, na Děčínsku nebo v Podkrkonoší. "Krušné hory plné mlhy a mraků se nakonec umoudřily a zazářily. I okem byla chvíli vidět," napsala jedna z uživatelek facebooku.

[chooze:article;value:575959]

​Zájem nadšenců v posledních dnech vzbudily silné sluneční erupce. "Očekávané jasné polární záře se o víkendu nedostavily, ale v noci na pondělí se aktivita geomagnetického pole přece jenom zvýšila a slabší polární záře se ukázala vytrvalým pozorovatelům," popsal na webu Astro.cz astronom Martin Gembec.

Polární záře Čechy ohromila už na jaře. V první polovině května ji lidé pozorovali velmi silně. ​Aktuální šanci na pozorování polární záře pomůžou určit specializované weby nebo aplikace. Aby byla vidět, nesmí být zataženo a měli byste být na co nejtemnějším místě s nízkým světelným znečištěním.

Elektromagnetické bouři se v pátek věnovaly i Televizní noviny. Podívejte se na reportáž (10/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.