Fico varuje před třetí světovou válkou. Řekl, co by ji podle něj mohlo rozpoutat

Slovenský premiér Robert Fico nedovolí Ukrajině vstoupit do NATO. Řekl to ve vysílání televize STVR. "Dokud budu předsedou vlády Slovenské republiky, budu vést poslance Národní rady, které mám pod politickou kontrolou, aby nikdy nesouhlasili s členstvím Ukrajiny v NATO, protože to se pak může stát základem třetí světové války," prohlásil. Připomněl také, že bez souhlasu Slovenska není přistoupení Ukrajiny možné.

Fico tak pravděpodobně reagoval na slova bývalého generálního tajemníka Aliance Jense Stoltenberga. Ten pro Financial Times připustil, že by Ukrajina do NATO mohla vstoupit ještě předtím, než skončí válka s Ruskem. "Kde je vůle, je i cesta. Ale museli bychom určit linii, která by definovala, kde by úder mohl spustit článek 5. Ukrajina by přitom musela kontrolovat celé území v takto určené oblasti," tvrdí.

[chooze:article;value:575486]

Pro členství Ukrajiny v NATO se vyjádřil také současný tajemník Mark Rutte. "Ukrajina je NATO blíž než kdy dříve. A bude v této cestě pokračovat, dokud se nestanete členem naší aliance," prohlásil při své návštěvě Kyjeva minulý týden podle webu Politico.

Naopak členství Ukrajiny v Evropské unii Fico podporuje. "My je vítáme, chceme s nimi spolupracovat. Nám vyhovuje mít za souseda členský stát," nechal se slyšet. Přístupové rozhovory podle něj ale potrvají ještě několik let.

Zbrojařská firma darovala pomoc Ukrajině. Dorazit má do konce října (10/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.