Evropou se šíří jedovaté housenky. Dokáží zabít psa, lidem způsobí potíže

Ve Španělsku se rychle rozšiřuje populace motýla bourovčíka jižního, reportuje deník Daily Star. Velké počty jeho housenek zaznamenávají na ostrovech Ibiza, Formentera, Menorca nebo v Murcijském regionu na jihu země.

Housenky jsou známé svým pohybem v dlouhých řetězcích v řadě za sebou a jsou výrazně chlupaté. Právě jejich chlupy jsou ale nebezpečné. Při dotyku může u lidí dojít k podráždění kůže, bolesti očí, záchvatům kašle a alergickým reakcím. Opakovaná expozice může mít i závažnějším důsledky, jako je ztráta vědomí nebo rychlý pokles krevního tlaku.

[chooze:article;value:574734]

​Hlavní nebezpečí ale představují pro psy, kteří si k nim mohou přičichnout nebo na ně šlápnout, což způsobí podráždění tlapky, kterou pak olíznou, načež se toxiny přenesou do úst. Mohou mít dýchací potíže, zvracet nebo začít pěnit z tlamy. Pokud se jim nedostane zvěrolékařské pomoci, mohou zemřít, popisuje web The Olive Press.

"Nemusíte si být vědomi, že pes přišel do kontaktu s některou z těchto nebezpečných housenek. Takže pokud začne vykazovat známky slinění, zánětu jazyka nebo kůže kolem nosu, zhoršeného škrábání, nervozity nebo dýchacích problémů, vyhledejte veterináře,“ uvedla španělská veterinární klinika.

[chooze:article;value:550076]

​Housenky se běžně líhnou právě v říjnu a přes zimu hibernují. Vzhledem k teplému počasí se ale v jihoevropských destinacích přemnožují. Tamější úřady proto přistupují k boji proti nim za pomoci postřiků. Nejsou nebezpečné jen pro živočichy, dokážou totiž decimovat i stromy.

V Česku a jinde po střední a severní Evropě se vyskytuje příbuzný motýl bourovčík toulavý, jehož housenky jsou stejně jedovaté, uvádí časopis Lesnická práce. Rozšiřuje se právě díky vyšším teplotám.

Ve střední Evropě se rozšířil i nebezpečný brouk. Má dost jedu na zabití člověka (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.