Vlastě diagnostikovali revma ve 21 letech. Nemocných v Česku přibývá

Na přibývající počet pacientů přestávají stačit kapacity revmatologů v Česku. "Nejdřív mi oteklo koleno, bohužel jsem tu nemoc měla hned agresivní, hned se mi to rozjelo do ramen i do kolen," říká pacientka Vlastimila Šrámková.

Diagnózu si vyslechla v jednadvaceti letech. "Pak se to vlastně rozšířilo do malých kloubů. Takže by se dalo říct, že to mám v celém těle," upřesnila žena. Musela skončit s prací a nemoc zvládá díky podpoře rodiny a přátel. 

[chooze:article;value:524465]

​Jako hádanka pro lékaře si připadala paní Jiřina Matějková. "U mě to začalo jako chřipka, potom jsem měla pořád zvýšenou teplotu, nebylo mi dobře, jako kdyby na mě něco lezlo. Ale také se projevily bolesti kloubů," informuje Jiřina.

Na správnou diagnózu čekala sedm let a mezitím si několikrát vyslechla, že je hypochondr. Spouštěčem nemoci byl podle ní stres.

[chooze:article;value:506166]

​"Nejčastější je osteoartróza, takové běžné onemocnění, které postihuje kolenní klouby, kyčle, malé klouby na rukou," vysvětluje Ladislav Šenolt, přednosta revmatologické kliniky 1. LF UK a předseda České revmatologické společnosti.

"Pak máme onemocnění, která jsou zánětlivá, často imunitně podmíněná nebo autoimunitní, nejznámější je asi revmatoidní artritida, která postihuje kolem jednoho procenta populace," dodává Šenolt.

Pacienti, kteří se s onemocněním potýkají, jsou náchylnější k řídnutí kostí. U některých forem hrozí bez intenzivní rehabilitace například amputace prstů. Jiné napadají i vnitřní orgány, mezi ně patří třeba lupus.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.