Trump znovu vystoupil na místě červencového pokusu o atentát

Podle stanice NBC News Trump zahájil své vystoupení vtipem o svém předchozím projevu v Butleru, který byl náhle přerušen pokusem o atentát, při kterém na něj střelec vypálil několik ran a poranil mu pravé ucho. "Jak jsem říkal..." pronesl Trump za bouřlivého potlesku přihlížejících a znovu zopakoval, že se mu líbí graf, čímž narážel na graf znázorňující migrační statistiky, na který se tehdy podíval v okamžiku, kdy střelec zahájil palbu. Svému rozhodnutí otočit hlavu a podívat se na graf, vděčí podle svých slov za záchranu svého života.

Místo, kde se v červenci konal první mítink, Trump označil za "památník statečnosti našich záchranářů" a Coreyho Comperatorea, padesátiletého hasiče, kterého na tribuně zabila zbloudilá kulka. Na jeho počest umístil Trumpův volební štáb na tribunu hasičskou bundu a helmu s jeho jménem. Poté prezidentský kandidát vyzval přítomné, aby s ním uctili jeho památku minutou ticha.

[chooze:article;value:564806]

Ve svém projevu bývalý prezident mimo jiné naznačil, že jeho političtí oponenti "se ho možná dokonce pokusili zabít". "Za posledních osm let mě ti, kteří nám chtějí zabránit v dosažení této budoucnosti, pomlouvali, obžalovali mě, pokusili se mě vyřadit z voleb a kdo ví? Možná se mě dokonce pokusili zabít," řekl Trump.

Po dalším pokusu o atentát, který se odehrál v září v jeho golfovém klubu na Floridě, se Trump snažil svalit vinu na prezidenta Joea Bidena a viceprezidentku Kamalu Harrisovou. "Jejich rétorika způsobuje, že se po mně střílí," pronesl. Nutno podotknout, že orgány činné v trestním řízení stále prověřují motivy podezřelých z obou útoků a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by do nich byli nějakým způsobem zapojeni Trumpovi političtí oponenti.

Trump během svého vystoupení pozval na pódium také miliardáře Elona Muska. "Chci říct, jaká je to pro mě čest, že tu mohu být," řekl Musk. "A víte, že skutečnou zkouškou charakteru člověka je to, jak se chová pod palbou. Měli jsme jednoho prezidenta, který nedokázal vyjít schody, a jiného, který po postřelení bušil pěstmi... Takže koho chcete, aby reprezentoval Ameriku?" zeptal se jásajícího davu technologický vizionář. Volby v roce 2024 budou podle jeho slov "nejdůležitějšími volbami našeho života".

Stanice CNN v této souvislosti připomněla, že šéf společností Tesla a X, podpořil Trumpa krátce po červencovém atentátu. Od té doby se Musk stal Trumpovým podporovatelem a obhájcem a bývalý prezident prohlásil, že Musk bude v případě Trumpova zvolení působit jako šéf vládní komise pro efektivitu.

Před Trumpovým projevem promluvil také jeho senátor J. D. Vance z Ohia, kterého si Trump vybral za svého případného viceprezidenta. Stejně jako již dříve Vance bez důkazů prohlásil, že to byla rétorika demokratů, která vedla jak k pokusu o atentát v Butleru, tak i ke zjevnému pokusu o atentát 15. září ve West Palm Beach na Floridě. "Se vší tou nenávistí, kterou chrlili na prezidenta Trumpa, bylo jen otázkou času, kdy se ho někdo pokusí zabít," citovala stanice CBS News z Vanceho projevu.

"A přesně to se stalo, nejen tady v Butleru v Pensylvánii, ale jen o pár týdnů později na Floridě, před třemi týdny, zatímco tito lidé stále chodí ven a útočí na něj jako na hrozbu demokracie," dodal Vance. Na mítinku promluvil také Trumpův syn Eric Trump a jeho manželka Lara Trumpová, spolupředsedkyně Republikánského národního výboru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.