Cesty veřejnou dopravou se od ledna prodraží. Jízdné vystoupá i o 15 procent

Za jízdenky Dopravy Ústeckého kraje, tedy integrovaného systému tamní železniční, autobusové i lodní dopravy, lidé od ledna zaplatí v průměru o 15 procent víc než teď. Do ceny jízdného se prý promítne inflace.

"Naše integrovaná doprava vyjde ročně na zhruba dva a půl, dva a tři čtvrtě miliardy a my potřebujeme alespoň čtvrtinu či třetinu pokrýt z tržeb," vysvětlil radní Ústeckého kraje Jan Růžička (ODS). Naposledy Doprava Ústeckého kraje musela ke zdražení sáhnout před dvěma lety.

[chooze:article;value:575694]

​Oproti tomu třeba pražská roční Lítačka stojí už od roku 2015 stále 3 650 korun. Mluví se tak o jejím zdražení, a to dokonce i dvojnásobném. "S takovýmto skokovým zdražením já určitě nesouhlasím a nevidím pro něj v tuto chvíli důvod. V hlavním městě žije celá řada Pražanů napříč věkovými kategoriemi, kteří mají hluboko do kapsy, a to není možné jen tak přehlížet," okomentoval pražský náměstek Zdeněk Hřib (Piráti).

Minulý týden oznámily zdražování i České dráhy. Už od poloviny prosince cestující za jízdenku zaplatí průměrně o pět procent víc. "Při jízdě dospělého člověka bez jakékoliv komerční nebo státní slevy se jedná o zvýšení toho jízdného v rozmezí jedné až pěti korun. Nám toto drobné zvýšení cen jízdného pomáhá mimo jiné financovat i modernizaci našich vlaků," vysvětlil mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Ke zdražování přistoupili i v Německu, tam celostátní roční jízdenka pro regionální a městskou dopravu od ledna vyjde v přepočtu na 1 455 korun. Zdraží se tak o v přepočtu 220 korun. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.