Putin chce jednat se Západem. Nikdo se nám ale neozval, tvrdí Peskov

Pokud bychom měli brát prohlášení Bílého domu a Kremlu vážně, tak by se americký prezident mohl s Putinem sejít již 18. nebo 19. listopadu na nadcházejícím summitu skupiny G20 v brazilském Riu.

"Ruský prezident Vladimir Putin je otevřen jakýmkoli kontaktům, včetně kontaktů s americkým prezidentem Joe Bidenem, ale mezi Moskvou a Washingtonem zatím v této otázce neproběhly žádné rozhovory," uvedl v pátek mluvčí ruského diktátora Dmitrij Peskov. Informuje o tom Agentura TASS.

​Příští měsíc budou dokonce hned dvě příležitosti, kdy by se vrcholní představitelé Washingtonu a Moskvy mohli sejít. Kromě zmiňovaného summitu největších ekonomik G20 totiž bude jednat od 13. do 15. listopadu v Peru i Asijsko-pacifické hospodářské společenství APEC.

[chooze:article;value:574104]

Americký prezident naznačil, že by byl ochoten se v rámci těchto konferencí s ruským diktátorem setkat. "Ale pochybuji, že se Putin objeví," uvedl Joe Biden při čtvrtečním setkání s novináři, jehož přepis se objevil na webu Bílého domu.

Také bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý silně pochybuje, že k setkání obou státníků dojde. "Joe Biden před koncem svého mandátu může udělat cokoli, aby se ještě zviditelnil a předvedl se jako státotvorný prezident. I kdyby se s Putinem sešel, tak by vzhledem k tomu, že Bílý dům brzy opustí, ani nemohl nic slíbit," říká pro TN.cz Šedivý.

"Na Putina je také vydaný mezinárodní zatykač, což ho v podnikání zahraničních cest značně omezuje. Pokud by nakonec byl Putin opravdu ochoten nějaké jednání organizovat, tak by rozhodně proběhlo až s novým americkým prezidentem," dodává generál ve výslužbě.

Ten současná vyjádření Putinova mluvčího chápe jako snahu Rusů ukazovat se v lepším světle ve stylu "my nejsme agresoři a jsme ochotní jednat o míru na Ukrajině".

Zelenskyj: Putin chce víc okupaci Ukrajiny než bezpečí svého území v Rusku (6/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.