Polární vír je zatím nezvykle slabý. Zimu v Evropě přesto ovlivní ještě víc

"V současné době a přinejmenším v příštích dvou týdnech bude stratosférický polární vír mnohem slabší než obvykle. V nadcházejících dnech se přiblíží rekordně slabému bodu pro toto roční období za posledních 66 let," upozornili meteorologové z webu Severe Weather Europe.

Právě slabý polární vír znamená chladné počasí, jelikož se studený vzduch posouvá směrem na jih. Prozatím je ale blokovaný na západě, znamená tedy pravděpodobnou změnu počasí momentálně jen pro Severní Ameriku.

"Pokud by se takový záporný index objevil v období od prosince do února, znamenalo by to téměř jisté sněžení a příliv studeného vzduchu na východě Spojených států. Protože jsme v říjnu, vzorec se stále ještě narušuje, ale sníh a zimu opravdu očekávat nemůžeme. Prozatím," vzkázali meteorologové.

[chooze:article;value:576288]

Velký vliv by současný stav mohl mít v zimě. To, že je slabý polární vír teď, často znamená, že bude slabý i v zimním období a může se rozpadat. To by znamenalo přísun studeného vzduchu do Severní Ameriky, ale i do Evropy.

Právě o vlivu polárního víru na zimu v Evropě píše web Meteogiornale.it. V posledních letech totiž podle italských meteorologů posilňoval kvůli klimatické změně. To by se letos mohlo změnit, a to i vlivem působení jevu La Niña. "Zůstává možnost náhlého oteplení stratosféry, které by mohlo oslabit vír a umožnit pronikání studeného vzduchu směrem ke kontinentu," varovali. 

El Niño dramaticky ovlivní zimu. Modely ukazují, jak to bude se sněhem až do jara (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.