Brutální mráz sevře Evropu. Předpověď vylekala i samotné meteorology

Na Evropu se žene mráz. Podle meteorologů, které citoval deník Mirror, by se hlavně na severu měli připravit na pořádný teplotní propad. Ve Velké Británii mají teploty ještě v první polovině října klesnout i k –10 stupňům Celsia.

Takový mráz má vydržet dlouhé čtyři dny, a to v rozmezí od 11. do 14. října. Meteorologové nevylučují ani to, že by v některých částech Spojeného království mohlo sněžit.

Za značné ochlazení prý může vliv jevu La Niña. Ta vzniká, když teploty mořského povrchu v Tichém oceánu klesnou pod průměr, a způsobí tak rozsáhlé posuny v globálních vzorcích počasí. La Niña pak přináší chladnější, vlhčí a bouřlivější podmínky. Ovlivňuje také období hurikánů.

[chooze:article;value:576288]

​"Na zimu je předpovídána slabá/střední událost La Niña, která obecně znamená chladnější než normální teploty v celé západní Evropě, takže očekáváme chladnější období směrem k listopadu a prosinci," uvedl meteorolog Andrew Pedrini z Atmospheric G2. Odborníci dodávají, že bychom se letos měli připravit na "chladnější zimu, než na jakou jsme byli zvyklí".

Mírný teplotní pokles zasáhne i Česko. Ještě v týdnu od 7. října sice zaznamenáme lehké oteplení a průměrná denní teplota například ve středu vystoupá až k 18 stupňům Celsia, pak ale bude všechno jinak.

"V dalších dnech bude tlaková níže postupovat z Britských ostrovů nad Skandinávii a po jejím okraji k nám začne proudit chladnější vzduch," uvádí Český hydrometeorologický ústav. Prozatím hlásí průměrnou denní teplotu v pondělí 14. října 12 stupňů Celsia. Na další dny předpověď neuvádí.

Teploty v Česku už spadly pod nulu. Meteorologové řekli, odkud se řítí zima (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.