PŘEHLED: ČOI rozdala pokuty za nekvalitní paliva i na velkých benzínkách

Nekvalitní paliva našli inspektoři na několika čerpacích stanicích. Seznam benzínek, na kterých rozdávala pokuty, zveřejnila ČOI na svém webu.

Mezi pokutovanými se objevily i známé značky. Například ORLEN Unipetrol dostal pokutu 250 tisíc korun. Té nedávno zamítli odvolání proti výsledkům kontroly z loňského srpna.

"Ve své provozovně umístněné na adrese Na Kopečku 995 v Třeboni prodávala CNG – stlačený zemní plyn za cenu 29,90 Kč/kg, nesplňující požadavek jakosti," zkritizovali inspektoři společnost. Bylo v něm totiž více vody, než povolují normy. 

[chooze:article;value:572639]

Společnost RoBiN Oil měla zase problém s nekvalitním benzínem. "Při kontrole dne 8. 1. 2024 u čerpací stanice na adrese Plzeňská, 155 00 Praha 5 – Motol, číslo provozovny 1005522821, prodávala benzín motorový Super BA 95 (v prodeji pod názvem Natural 95), nesplňující požadavek na jakost," vysvětlila ČOI.

Provozovatel za to dostal pokutu 150 tisíc korun a ČOI odvolání zamítla. V benzínu totiž našla přílišné množství etanolu a kyslíku. To znamená, že palivo má nižší výhřevnost, napsal web Kverulant.org, který na nekvalitní palivo dlouhodobě upozorňuje.

[chooze:article;value:571484]

Mezi pokutovanými je i společnost UNION ROAD. Ta dostala pokutu 170 tisíc korun. Na čerpací stanici T a M na adrese U Tří mostů 844/2 ve svitavských Lánech. 

Důvodem byla nekvalitní nafta. "V ukazateli bod vzplanutí byla zjištěna hodnota 29,5 °C, kdy tato nedosahuje minimální hodnoty, která je při zahrnutí nejistoty měření dle ČSN stanovena na 53 °C," upozornila ČOI.

Ceny ropy po íránském útoku prudce rostou. Benzín může podražit (10/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.