Povolební jednání v krajích pokračuje: V Moravskoslezském kraji se ANO spojí s SPD

Karlovarský a Moravskoslezský kraj. To jsou dva kraje, kde hnutí ANO získalo dostatečný počet mandátů v krajském zastupitelstvu, aby nemuselo hledat koaličního partnera. V obou už je jasno.

Současný hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica uvedl, že dosavadní koalice s uskupením SPOLU byla úspěšná, a jednají tak o možném pokračování. To ale oznámilo odchod do opozice. ANO nakonec povládne s koalicí SPD, Trikolora a PRO. A to přesto, že ve volbách získalo nadpoloviční počet mandátů.

V Karlovarském kraji plánuje hnutí ANO vládnout samo. Na hejtmanku navrhne Janu Mračkovou Vildumetzovou, která bude současně také senátorkou za Sokolovsko.

[chooze:article;value:575016]

​Jednobarevnou vládu bude zřejmě mít i Jihočeský kraj, kde získala ODS v čele s dosavadním hejtmanem Martinem Kubou 34 mandátů z 55. Jasno už je nově také v Liberci, kde krajskou koalici vytvoří uskupení Starostů pro Liberecký kraj a SPOLU pro Liberecký kraj – tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Ve Středočeském kraji se povolební vyjednávání mezi hnutím STAN a koalicí SPOLU zkomplikovalo. Zástupci SPOLU totiž přišli s novým požadavkem, který STAN odmítá. SPOLU naopak tvrdí, že udělalo ústupek, když netrvá na pozici hejtmana.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.