Nová mutace covidu může zničit Vánoce. Nakazí se celý svět, bojí se vědci

Subvarianta covidu-19 označená jako XEC je prudce nakažlivá a může ve světě vytlačit další mutace. Vědci ji popsali poprvé letos v červnu v Německu a nyní už mají informace o šíření z 15 zemí světa, připomíná britský Mirror s tím, že XEC může do několika měsíců dominovat celému světu.

"I když neustále mluvíme o nových a nových variantách, praktický dopad toho je naprosto minimální. XEC je subvariantou hybridní a vznikla tím, že si předaly informace verze KP33 a KS11. Každopádně pořád hovoříme o subvariantách omikronu," uvedl nedávno pro TN.cz epidemiolog Roman Prymula.

[chooze:article;value:575190]

​"Virus vyvolává stále mírnější formy onemocnění, zároveň se ale zrychluje jeho šíření," upřesnil Prymula, jenž předpokládá, že se celé Česko může virem promořit do Vánoc. O svátcích si tak mnozí možná neužijí cukroví a salát, ale ulehnou s horečkami.

Dostupné očkovací látky by však měly podle odborníka citovaného BBC i nadále poskytovat dostatečnou ochranu. "Oproti jiným nedávným variantám covidu vakcíny poskytují dobrou ochranu," uvedl Francois Balloux z University College London.

K příznakům subvarianty XEC patří podobně jako u většiny těch předešlých ztráta čichu nebo chuti, dušnost a pocit únavy. Může se též dostavit bolest hlavy a krku, rýma či průjem.

Na Kypru hynou kočky kvůli koronaviru. Vláda rozhodla o jejich očkování (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.