Gabriela dostala místo domu plesnivé doupě. Její syn teď vážně onemocněl

Už vás nebaví bydlení v paneláku? Hledáte dům se zahradou, kde si po práci můžete v klidu zarelaxovat a dát si kávičku na vlastní zahradě? Mezi inzeráty byl i dům ve velmi dobrém stavu o rozloze 213 za 6 900 000 korun v Olomouci, části Holice. Líbivé fotografie a slibný popis nemovitosti tehdy zaujal paní Zatloukalovou i jejího manžela. V tu dobu rodina čekala druhého potomka, chlapce.

"Teď to budou dva roky zpátky, kdy se podepisovala smlouva. To rozhodnutí plynulo z toho, že původně jsem Olomoučačka z paneláku, ale můj sen byl mít domeček. Narazili jsme na tento. S tím, že paní byla strašně příjemná, bylo to tu udržované, čisté, hned za rohem je zastávka, říkám: 'Výborně, sedneme na autobus a hned s kočárkem mohu jet do města mezi lidi!'" popsala Gabriela Zatloukalová.

Aby nekupovali zajíce v pytli, paní Gabriela se na dům jela podívat vícekrát, než se přesvědčila, že právě toto je ten pravý pro její rodinu. "Několikrát jsem se i na to paní ptala, jestli je něco, o čem bych měla vědět, protože mi bylo jasné, že jdeme do starého domečku, takže jsem myslela, že spolu vše vykomunikujeme, ať s tím není problém. Popravdě jsem nečekala od 70leté paní nějaký podraz. Domeček se koupil z prostředků, které jsme získali z prodeje předchozí nemovitosti," uvedla paní Gabriela.

[chooze:article;value:574605]

Podepsali smlouvu a zaplatili kupní cenu téměř sedm milionů korun a domluvili se, že se během několika týdnů přestěhují. Gabriela si mezitím do domu vozila věci a seniorka rodině v den předání domu předala klíče.

Když došlo na předání nemovitosti a bývalá majitelka si vystěhovala veškerý nábytek, paní Gabriela si na zdech všimla fleků. Ty se nacházely ve všech místnostech. Později se ale zjistilo, že jde o plísně a mimořádnou vlhkost v domě.

"Napsal se první předávací protokol s tím, že jsou tam zjištěné fleky a chci, aby se na to podíval odborník. Vlhkost se tam opravdu zjistila, měla jsem tam firmu s tím, že mi vyčíslili, kolik to tak stojí. O tři dny později došlo k předání, kde se do předávacího protokolu napsala poznámka, že vlhkost tam je a chci to řešit. Věděla jsem, že peníze jsou pryč, takže mi nic jiného nezbývá," sdělila paní Gabriela. "Viděla jsem to až po tom předání, bylo to hrozný, mně to připadalo jako doupě bezdomovců," dodala její maminka Hana.

[chooze:article;value:573718]

Aby toho nebylo málo, Gabriela se před porodem druhého syna rozešla s partnerem. K tomu musela řešit, co dělat s vlhkým domem. Jelikož bývalá majitelka prý chtěla doložit, že se skutečně jedná o vlhkost, Gabriela musela do domu pustit odborníky a přizvat soudního znalce, aby posoudil, co s domem skutečně je.

"Ve chvíli, kdy se podívám na znalecký posudek, tak mě děsí to, že soudní znalec jasně řekl, že ta nemovitost není vhodná k obývání a už vůbec ne se dvěma malými dětmi. A to se rozhodně nestalo v době, kdy byla podepsaná kupní smlouva mezi stranou prodávající a kupující, a do chvíle, než byla předaná nemovitost," upozornila právnička Denisa Rohanová.

"Tím, že ten dům je v havarijním stavu, se muselo všechno dělat hned a naráz, takže jsem si musela popůjčovat peníze. Moje máma, která je v důchodu, má dvě práce, aby pomáhala," svěřila se Gabriela.

Chlapeček je vážně nemocný

"Byla jsem z toho totálně v háji, když jsem si představila, že je těhotná, přijde do toho miminko. Já jsem to dohromady nepočítala, snažím se. Vše, co mám, používám a bývalý manžel se taky snaží pomáhat. Máme napůjčovaných peněz, hlavně aby se to dalo dohromady," uvedla maminka Gabriely. 

Krátce po narození druhého syna přišla další zdrcující rána. "Prapůvod bylo špatné těhotenství, protože jsme se s expartnerem rozcházeli, bylo to špatné, porod taky byl špatný, nakonec z toho byl císař a odmalička je v tomto prostředí, ve vlhkosti. Začalo to před rokem. Den před dovolenou jsme skončili v nemocnici. Dostal krev, hemoglobin má být 105 a měl 27. Doktor mi řekl, že kdybychom jeli na dovolenou, tak by se nevrátil. Jmenuje se to autoimunitní hemolytická anémie," sdělila Gabriela.

[chooze:article;value:573645]

Toto vážné onemocnění způsobuje destrukci krvinek. Chlapec je kvůli tomu náchylný na sebemenší nachlazení a žít v domě, kde se dodnes bojuje s vlhkostí, mu rozhodně neprospívá.

"Ten maličký, jak se narodil, odmalička začal kašlat, a to bylo poznat, že vlhkost a plísně pro to miminko jsou špatně," podotkla maminka Gabriely. 

Soud s předchozí majitelkou

Paní Gabriela do nemovitosti investovala už 1,5 milionu korun, aby se zbavila plísně a vlhkosti. Stav je ale stále neutěšený. Zoufalá matka samoživitelka dala protistranu k soudu a chce po ní nahradit veškerou škodu.

"Před prázdninami paní soudkyně rozhodla, že máme jít s protistranou na mediaci, kterou jsme obě strany odmítly. Paní mi nabízí 70 tisíc, což když si spočítám jen soudního znalce, pána, který přijel a odebíral vzorky na vlhkost, právníka, soudy, tak jsme jinde. Teď se čeká na vyjádření soudu. Když jsem paní u té mediace řekla, že synek je každou chvilku v nemocnici a že to odnesl on zdravím, tak se na mě usmála a smála se mi do obličeje," vzpomíná paní Gabriela.

Zavolali jsme předchozí majitelku a chtěli jsme vědět, jestli se k problému bude stavět čelem a bude mít zájem se nějak domluvit. "Paní Zatloukalová na to měla půl roku, aby si ten dům prohlédla. Měla přítele nebo manžela, který si vše prohlédl, ukázala jsem mu mapy. Za půl roku při předání klíče byl dům plesnivý... Co vám na to mám více říct? Ten dům je starý sto let, určitá vlhkost tam byla, nastěhovala si tam krabice, a co já vím, co tam dělala, pak měla odkrytou střechu, já jsem z toho úplně na nervy," reagovala.

[chooze:article;value:572709]

"My jsme podali žalobu, žalobou se domáháme nároků na zaplacení smluvní pokuty ve výši milion korun. Vycházíme z toho, že byla uzavřená kupní smlouva. Tato kupní smlouva neobsahovala žádný výčet vad, respektive, prodávající neupozorňovala na žádné vady. Naopak kupní smlouva obsahovala ustanovení o tom, že si není vědoma toho, že by nemovitost měla skryté nebo podstatné vady," informoval advokát paní Zatloukalové Marek Svojanský.

"Pokud se paní nedohodne se stranou prodávající, jako že to vypadá, že se nedohodnou, na smírné cestě. má dvě možnosti – buď odstoupit od smlouvy, což zřejmě, když investovala několik stovek tisíc, asi není možné, anebo druhou možností je požádat soud, aby rozhodl o tom, že strana prodávající bude plnit ze skryté vady, protože ta za ni nese právní zodpovědnost," vysvětlila právnička Rohanová.

"Velmi důležitý je znalecký posudek, kde znalec říká, že nemovitost není v dobrém stavu. Další věcí je samotná kupní smlouva. V kupní smlouvě nejsou vedeny vady nemovitosti, což se domnívám, že zakládá právní odpovědnost strany prodávající. Nesmí ztratit předávací protokol. Když nemovitost přebírala, bylo tam psáno: 'Jsou zde vady takového charakteru, že si k tomu zvu znalce,'" dodala.

Paní Gabriela říká, že všechno dělá kvůli svým dětem. "Mně by stačila garsonka, ale pro ně chci, aby žily v pěkném a hlavně zdravém prostředí. Já zvládnu všechno, hlavně, ať je on v pořádku a ať jsou kluci šťastní, já zvládnu vše, já už toho přežila, přežijeme i tohle," uzavřela.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.