Boj o důchodovou reformu pokračuje. Poslanci jednají už třetí den

Boj o důchodovou reformu pokračuje i v pátek. Poslanci o její podobě debatují už třetí den a opět se očekává dlouhé jednání. Před zahájením pátečního zasedání bylo do rozpravy přihlášeno 36 řečníků. Před polednem poslanci odhlasovali ukončení obecné rozpravy a přesunuli se tak k podrobné rozpravě. 

​S vládním návrhem novely nesouhlasí opozice. Vadí jim především zvyšování věku odchodu do penze a snižování výpočtu výše důchodů.

[chooze:article;value:576657]

​Podle SPD by se měl současný návrh zamítnout a měla by se společně vydiskutovat nová důchodová reforma. Někteří opoziční poslanci prohlásili, že pokud se reforma v této podobě schválí a v příštím volebním období se dostanou k moci, reformu zruší.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) u řečnického pultu hájil současný systém a zdůraznil, že důchody jsou v několika ohledech rekordní. Na síti X to podložil dvěma grafy:

Na programu schůze jsou dva body. Prvním je právě důchodová reforma. Druhým bodem je takzvaná velká mediální novela, jejíž součástí je zvýšení koncesionářských poplatků. Druhý bod ale poslanci tento týden pravděpodobně projednat nestihnou. 

Souhrn čtvrtečního jednání o důchodové reformě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.