Vrah z fakulty střílel už na střední. Myslel si, že je postava z japonského komiksu

Vrah z filozofické fakulty poprvé střílel, už když studoval na osmiletém gymnáziu, a to v létě mezi tercií a kvintou (8. a 9. třídou na ZŠ). "David vyprávěl, že na táboře střílel ze vzduchovky a jako cíl měl stan, kde byla jeho sestra. Vyprávěl to jako veselou historku, mně to srandovní nepřišlo," uvedla jedna z profesorek na gymnáziu. Tehdy to řekla jeho otci. Ten měl prohlásit, že zbraně mají i doma a že jeho syn je poučený a ví, jak s nimi zacházet.

O nových informacích informoval portál idnes.cz, kterému se nové okolnosti případu podařilo získat. Policejní psycholožka upozornila, že vraha fascinovalo násilí. V jeho počítači kriminalisté našli například školní esej, ve které psal o japonském sci-fi Stačí jen zabíjet a hlavní postavě Keiji Kiriyovi, který díky nadpřirozeným schopnostem zlepšuje své bojové dovednosti.

"Je psychologicky důvodné předpokládat, že si tuto postavu vybral, protože mu imponovala. A později (od jara roku 2023) se k ní sám svým životním stylem přibližuje. Tato momentka dokládá, že motivace k činům se u něj vyvíjela v dlouhodobém časovém pásmu," upozornila policejní psycholožka.

[chooze:article;value:565533]

​Vyšetřovatelé při domovní prohlídce našli také nacistickou dýku se svastikou a nápisem Blut und Ehre (Krev a čest). Tuto zbraň používali členové polovojenské mládežnické organizace Hitlerjugend.

V měsících předtím, než šel vraždit na Filozofickou fakultu UK, sledoval dokumenty o sériových vrazích. Sledoval také specifický druh porna, mimo jiné i filmy, ve kterých jsou ženy nalíčené jako zombie nebo mrtvoly.

Podle policejní psycholožky se na mladíkovi podepsala i situace v rodině. Významnou roli měly mít konflikty s rodiči. To potvrdily i výpovědi spolužáků, kterým se měl svěřit, že je pod tlakem a ve stresu. Svědci ho popsali jako silného introverta. Na druhou stranu, podle výpovědi matky byl její syn klidný a veselý chlapec a rodina fungovala, jak měla.

K frustraci podle psychologů přispěly i neúspěchy při navazování partnerských vztahů a pocit osamění po přechodu na vysokou školu. To podpořil i lockdown spojený s pandemií covidu, kdy se ještě více uzavřel do světa virtuálního násilí.

[chooze:article;value:558946]

​Na přelomu let 2022 a 2023 se začal chystat na útok – přestal docházet na terapie, pořídil si zbraně a absolvoval vojenský výcvik. "Zbrojní průkaz jsem si pořídil přímo za účelem vražedné činnosti," uvedl v dopise. Průkaz v květnu 2023 bez problémů získal, a to navzdory tomu, že mezi říjnem a prosincem 2022 čtyřikrát navštívil psycholožku, které se svěřil se sebevražednými a vražednými myšlenkami.

"Přicházejí myšlenky, že bych zabil otce. Hlavně po hádce s rodiči. Vůči rodiči, ale teoreticky i vůči snadnému cíli. Třeba někdo, kdo by to potenciálně nečekal, třeba spolužák," řekl v listopadu 2022.

Proč se rozhodl vraždit, v dopise neuvedl. "Moc se se mnou nebavíte. Moc se mnou nekomunikujete," měl říct při vražedném řádění na filozofické fakultě podle svědka. Podle policejní psycholožky však necítil zášť primárně vůči fakultě nebo konkrétním lidem se školy. To potvrzuje i věta "Rozstřílel bych každého", kterou napsal v dopise, který po sobě zanechal. Psycholožka na závěr uvedla, že dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese, kterou spáchal pár dní před útokem na filozofické fakultě, si ověřil, že dokáže vraždit.

Nikdo nic neudělal, řekla maminka oběti z filozofické fakulty. Podívejte se na červnovou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.