Poslanci znovu jednají o důchodové reformě. Očekávají se obstrukce

Středeční jednání Poslanecké sněmovny patřilo hlavně opozičním poslancům. Vystupovali především řečníci s přednostním právem z hnutí ANO a SPD. Program mimořádné schůze se podařilo schválit až po více než šesti hodinách.

Řečnický pult obsadil hned na začátku Andrej Babiš s tím, že ho Alena Schillerová (ANO) pověřila obstruovat, a tak řečnil dlouhé hodiny. Podle koaličních poslanců jsou ale obstrukce opozice už tak trochu evergreen.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se ke slovu dostal zhruba o půl čtvrté odpoledne. Oznámil další úpravu už projednávané důchodové reformy – zastropování věku odchodu do penze.

[chooze:article;value:576657]

​"Poroste to maximálně o jeden měsíc a bude také ve druhém čtení načten pozměňovací návrh, který to stropuje na té hranici 67 let, kam by to v tom tempu jednoho měsíce vyrostlo někdy kolem roku 2050," řekl Jurečka ve Sněmovně. 

Poslanci schůzi přerušili před 22. hodinou s tím, že bude pokračovat ve čtvrtek. Jelikož se opět očekávají obstrukce, jsou připraveni jednat i v pátek.

Na programu jsou dva body. Prvním je právě důchodová reforma, která se projednává ve druhém čtení a je možné podávat pozměňovací návrhy. Druhým bodem je takzvaná velká mediální novela, jejíž součástí je zvýšení koncesionářských poplatků.

Podívejte se na reportáž TV Nova o středečním jednání Sněmovny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.