Lidé v Ústeckém kraji si od ledna připlatí za jízdné. Zdraží průměrně o 15 %

Cestující v dopravě Ústeckého kraje si za jednotlivé jízdné mají od příštího roku připlatit 13 až 17 procent. Například cesta z Lovosic do Litoměřic teď vyjde dospělého na 26 korun, od ledna si ale připlatí tři koruny. Děti a senioři za tuto cestu aktuálně platí 13 korun a od příštího roku je to bude stát 14 korun.

Na trase Děčín – Ústí nad Labem si dospělí cestující připlatí osm korun. Nově tedy zaplatí 59 korun. Zvýhodněné jízdné podraží o čtyři koruny, vyjde tak na 29 korun. Cena za denní, sedmidenní, měsíční a čtvrtletní jízdné pak stoupne o 15 procent. Jednodenní jízdenka po celém kraji stojí aktuálně 170 korun. Ta od ledna vyjde na dvě stovky.

[chooze:article;value:575694]

​Za dopravu si připlatí i zaměstnanci krajského úřadu a příspěvkových organizací kraje. Ti mají roční síťovou jízdenku za 550 korun. Příští rok už je vyjde na devět stovek. Ostatní cestující za celoroční jízdenku po celém kraji od příštího roku zaplatí 18 tisíc, studenti a senioři pak devět tisíc.

Integrovaný dopravní systém autobusové, železniční i lodní dopravy zajišťuje Ústecký kraj ve spolupráci s několika dopravci. Za autobusovou a vlakovou dopravu ročně kraj zaplatí víc než dvě miliardy korun. 30 procent této částky mají pokrýt právě tržby z jízdného.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.