Jurečka znovu kandiduje na předsedu lidovců. Nesplnil přitom vlastní podmínky

"Před chvílí jsem na jednání celostátního výboru KDU-ČSL oznámil, že jsem se rozhodl kandidovat na sjezdu v Olomouci na předsedu KDU-ČSL," prohlásil ve čtvrtek Jurečka na brífinku.

Sám si přitom dal na konci ledna tři podmínky pro to, aby setrval. Chtěl získat dva mandáty europoslanců, uspět v Senátu a v krajských volbách získat post aspoň jednoho hejtmana.

"Na rovinu říkám, nejsou splněny plně, jsou splněny částečně. Nemáme dva mandáty europoslance, máme jeden, byť nám těsně unikl, v krajských volbách máme hejtmana, ale drobnou ztrátu mandátů," přiznal. Výsledek senátních voleb naopak označil za úspěch.

[chooze:article;value:576657]

Preference lidovců se ale stále ve většině průzkumů pohybují pod pěti procenty. "Nicméně považuju za fér, abych mohl přijít na sjezd, složit účty z toho, co jsem dosud jako předseda dělal v tomto volebním období. Máme za sebou vyhrané volby v roce 2021, největší poslanecký klub v historii, máme za sebou dvoje senátní volby, které drží velmi silný klub KDU-ČSL, máme za sebou krajské i komunální volby, které nedopadly špatně," sdělil. "Chci nabídnout další vizi pro lidovce minimálně na příští rok," dodal.

Cílem pro něj je mít silnou pozici v koalici SPOLU, která má udělat maximum pro to, aby příští volby vyhrála. Na sjezdu chce poskládat tým zkušených i nových tváří. 

Sjezd čeká lidovce za dva týdny. Zatím se o funkci předsedy uchází kromě Jurečky i ministr zemědělství Výborný. Jihomoravský hejtman Jan Grolich tento týden oznámil, že kandidovat nehodlá.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.