Rusové postupují na východě Ukrajiny. Zmocnili se klíčového města v Donbasu

Město Vuhledar na jihozápadě Doněcké oblasti obsadili Rusové. Ve středu o tom s odkazem na prohlášení ukrajinské armády informoval Kyiv Independent. Podle portálu Meduza má pád jedné z nejznámějších "pevností" ukrajinské armády značnou symbolickou váhu. Ukrajinské jednoty toto pevnostní město bránily 2,5 roku, nyní město museli opustit i poslední zbývající vojáci kvůli hrozbě obklíčení.

Ačkoli dobytí města jako takové nepředstavuje bezprostřední hrozbu pro ukrajinskou obranu v Donbasu, jeho ztráta může mít pro ukrajinskou armádu vážné dlouhodobé důsledky. Bez dobytí Vuhledaru byl totiž jakýkoli postup ruských jednotek z jihu nemožný. Město je totiž plné výškových budov, ze kterých je jasný výhled na kilometry daleko.

[chooze:article;value:576561]

​Rusové se nyní mohou zaměřit na další "pevnost" – na město Velyka Novosilka, což je klíčová opevněná oblast na hranici Doněcké a Záporožské oblasti. Její ztráta by mohla výrazně zhoršit situaci ukrajinských sil dislokovaných v Záporoží. Ruské jednotky na ni již postupují z jihu a brzy by mohly zintenzivnit svůj tlak z východu.

Mezitím stále pokračuje ukrajinská ofenziva v Kurské oblasti. Nicméně ruské zdroje podle Institutu pro studium války uvádějí, že Rusům se daří další postup Ukrajinců odrážet, a že jihovýchodně od Sudže nedávno dokonce postoupily. Mluvčí ukrajinského operačního velitelství Vadym Mysnyk na konci září prohlásil, že Rusové nejsou schopni využít početní převahu k vytlačení ukrajinských sil z oblasti.

Město Vuhledar:

Některé země, které Ukrajině dodávají zbraně chtějí, aby se s nimi pouze bránila. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku září:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.