Kalouskovi k založení strany zbývají týdny, má poslední šanci, míní politolog

Neklidné politické vody posledních dnů ještě více rozčeřilo úterní vystoupení Miroslava Kalouska z TOP 09, kterou kdysi spoluzakládal s Karlem Schwarzenbergem.

"Srovnatelného náhradníka pro případný nový projekt bude hledat jen těžko. Jméno Kalousek je také, lidově řečeno, trochu otřískané. Něž odešel z vysoké politiky, měl skupinu příznivců, ale také mnoho odpůrců. Nyní potřebuje aspoň pět osobností, kterými by se obklopil," komentuje možnost vzniku nové politické strany pod taktovkou zkušeného matadora politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studí na FSV Univerzity Karlovy.

[chooze:article;value:576447]

Co si myslíte o úterním vystoupení Miroslava Kalouska z TOP 09? Je reálné, že založí novou politickou stranu a stihne kandidovat ve sněmovních volbách příští rok?

On tvrdil, že se otevírá okno příležitostí. Od konce krajských a senátních voleb je pravděpodobné, že něco takového udělá.

Dokdy je čas na zahájení efektivní kampaně, která by mohla pomoci získat dostatečný počet volebních hlasů pro vstup do Poslanecké sněmovny?

Nejpozději v únoru a stranu by bylo nutné založit nejlépe do letošního listopadu. Pokud se chce vrátit do politiky, má asi poslední příležitost. On veřejně už delší dobu vystupuje jako velký kritik současné vlády.

Můžeme očekávat cílení na voliče nespokojené s politikou současné vlády?

Ano. Zároveň půjde o pravicové voliče nebo voliče pravého středu, kteří se domnívají, že nemají koho volit. Ten potenciál tady nesporně je.

​​Může Kalousek spojit síly s dalšími subjekty, které rovněž sbírají takzvané protestní hlasy voličů?

To si myslím, že ne. Vůči Přísaze a Motoristům se rozhodně bude chtít vymezovat negativně stejně jako vůči komunistům.

Projekt zcela nové politické strany i volební kampaň stojí velké peníze...

On již dříve uvedl, že sehnat podnikatele, kteří by do nového politického projektu investovali vyšší desítky milionů korun, není problém. Kampaň může být z velké části založená na kritice současné vlády.

Politická strana ale také potřebuje dostatek jmen na sestavení kandidátek.

Ano, nedostatek lidí může být největším úskalím toho projektu. Ten nemůže být postaven pouze na jménu svého zakladatele. Miroslav Kalousek však hlásá, že by do politiky měli vstoupit noví lidé. Jestli kvůli něčemu zatím se založením politické strany váhá, tak to bude nejspíš právě nedostatek lidí.

Miroslav Kalousek se netají, že má know-how pro založení politické strany. To už ostatně ukázal při zakládání TOP 09.

Ano, tehdy mu však velmi pomohla osobnost Karla Schwarzenberga a srovnatelného náhradníka bude hledat jen těžko. Jméno Kalousek je také, lidově řečeno, trochu otřískané. Něž odešel z vysoké politiky, měl skupinu příznivců, ale také mnoho odpůrců. Nyní potřebuje aspoň pět osobností, kterými by se obklopil.

Kalousek by se mohl vrátit do politiky. Má o něj zájem jeho bývalá strana (18/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.