Houby, které prošly mrazem, mohou být jedovaté. Mykolog vysvětluje důvod

Velkou nadílku tolik oblíbených hřibů očekává mykolog Libor Tmej již během tohoto víkendu, zároveň však upozorňuje na rizika spojená s houbami, které prošly přízemními mrazíky.

Mezi houbaři koluje informace, že přízemní mrazíky mohou způsobit zdravotní komplikace při pojídání hub. Zakládá se to na pravdě?

Rozhodně to není tak, že když houba projde přízemním mrazíkem, stane se jedovatou. Problém je jinde. Chladnější počasí způsobí, že jakmile houby v přírodě zmrznou, na první pohled nepodléhají zkáze, ale přesto u nich dochází k rozkladným procesům. Rozeznat potom na první pohled kvalitní čerstvou houbu od té staré, bývá složité.

[chooze:article;value:576250]

Proč se můžeme otrávit i houbami, které mezi jedovatými vedeny nejsou?

U těch starších je pokaždé problematické, že v nich dochází k rozkladným procesům. To ale nezpůsobuje mráz.

Jak tedy poznáme, že nám hrozí nebezpečí?

Když houbu rozřízneme, zjistíme, že její dužnina zšedla a zmokvala. To musí každý houbař bezpečně rozeznat.

V přírodě nyní vídáme velké množství bedel. Čím je to způsobeno?

Bedly jsou houby v takovém druhém sledu. Po velkém dešti nejprve rostou v prvním sledu různé hnojníky a špičky, pak začnou růst i klouzky. A tu řadu uzavírají hřibovité houby.

[chooze:article;value:575678]

A kdy se mezi Čechy tolik oblíbených hřibů dočkáme?

Velkou nadílku očekávám již za pár dnů a možná už o tomto víkendu. Zatím se musíme spokojit s bedlami, pýchavkami a žampiony.

Jak byste zhodnotil letošní houbařskou sezónu?

Zatím to bylo spíše slabší, podprůměrné. Houby rostly lokálně a na západě Čech, kde přeci jen ty srážky byly intenzivní i v létě, a podobně na tom byly Beskydy. Celostátně pomohla až plošná zářijová zálivka. Deficit vláhy pociťujeme už v průběhu několika posledních let. Musíme si zvykat, že hlavní sezóna bude až na podzim, kdy odpar vody v přírodě už nebývá tak velký. Každé podhoubí ale má dokonce povinnost za sezónu vyprodukovat plodnice, aby se mohly vysemenit a generativně množit. Teď už nastaly ty správné podmínky a plodnice houby produkují.

Houby nejsou jen na smaženici. Některé mohou zachraňovat životy (13/2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.