Číňané už nic neskrývají. Putin dostal od Pekingu slib, na který dlouho čekal

Prezidenti Si Ťin-pching a Vladimir Putin si ve středu přislíbili užší spolupráci Číny s Ruskem. "Dobré sousedské přátelství, komplexní strategická koordinace a vzájemně výhodná spolupráce," vyjmenoval čínský prezident vzájemná pojítka podle čínské agentury Sinchua.

Vztahy obou států se podle jejich představitelů nachází zatím na historicky nejvyšší úrovni. "Politická a vzájemná důvěra mezi oběma stranami se nadále prohlubuje, praktická spolupráce dosahuje pozoruhodných výsledků," ocenil Si. S Putinem se podle čínského webu rthk.hk setkal na počest 75. výročí diplomatických vztahů Moskvy a Pekingu.

Prohlášení přišlo jen pár dní po kritice západních představitelů, že Čína tiše podporuje ruskou válku proti Ukrajině.

[chooze:article;value:576099]

Podle ředitele Michala Smetany by Evropu mohla užší spolupráce Číny a Ruska zneklidňovat. "Do značné míry je rusko-čínská spolupráce vztah z rozumu spíše než z lásky, kde tím hlavním pojítkem je soupeření s kolektivním Západem. V každém případě však platí, že v logice velmocenského vyvažování a širší bezpečnostní strategie musí západní státy s tímto partnerstvím počítat," vysvětlil odborník pro TN.cz.

Podle Smetany ekonomická spolupráce s Čínou zmírňuje sankce, které Západ uvalil na Rusko. "Rusko-čínská spolupráce výrazným způsobem snižuje efektivitu západních sankcí namířených proti Moskvě. Neznamená to, že by tyto sankce byly zcela bezzubé," upozornil Smetana.

[chooze:article;value:575615]

Ačkoliv Rusko sankce pociťuje, spolupráce s Čínou mu dávají určité východisko. "Pořád platí, že výrazně komplikují a prodražují ruskou agresi proti Ukrajině. Nicméně jejich strategický efekt je nutně limitovaný, protože je Kreml schopen je částečně obcházet spoluprací s třetími státy, jako je právě Čína," dodal na závěr.

Čína v Bruselu jedná o clech na elektromobily. EU na nich stále trvá (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.