Agrese ve školách: Nad některými případy šikany zůstává rozum stát, řekl odborník

Bombové výhružky školám se staly celospolečenským tématem, jak ale Krejčí poznamenal, jak rychle se kauza objevila, tak rychle také odezněla. "Myslím si, že i díky tomu, že vlastně Policie České republiky odváděla perfektní práci, my jsme do toho seznamu těch škol patřili také. Nicméně jsme byli až v tom posledním stadiu, kdy vlastně už to ta polici měla podchycené a o výsledku už jsme měli jasno, co a jak dál případně řešit."

Podle Jarolímkové je to ale téma, o kterém by se mělo hovořit neustále. "Pan kolega říkal, že velmi dobře v Praze zafungoval Magistrát hlavního města Prahy, odbor školství s odborem bezpečnosti. My jsme to jako ředitelé školských zařízení řešili někdy už zjara, už i v minulých letech, ale teď se to velmi zintenzivnilo, ta spolupráce, nejenom s policií, ale právě i s tím magistrátem, protože jsme dostali nějaké manuály, co dělat, když, a je to samozřejmě na každém řediteli, ať je to pedagogicko-psychologická poradna, ať je to mateřská škola, střední, nebo základní, takže ty podklady vlastně k dispozici máme," popsala Jarolímková.

[chooze:article;value:570919]

​Dalším tématem byla psychická odolnost mladých generací, oblíbenou přezdívkou pro ni se stala generace sněhových vloček. Jak ale upozornila Jarolímková, není to problém jen jedné generace.

"Tu generaci někdo vychovává, takže já vychovávám generaci svých dětí. My rodiče jsme dost často víc možná opečovávající, než bychom asi v některých situacích měli být, protože ty děti chrání někteří rodiče až do absurdity. Prostě za ně dělají úplně všechno a pak přijde první stres a já jsem zastáncem toho, i své děti jsem v tom vychovávala, že určitá dávka stresu je zdravá, protože nás někam posouvá. Nemůžeme těm dětem neustále zametat nějaké cesty a všechno řešit za ně, protože i ony jednou budou rodiče a nebudou si s tím umět poradit," řekla.

U dětí také klesá potřeba se socializovat. To vnímá i Krejčí. "Samozřejmě záleží na daných povahách daných žáků. Nicméně ve třídách to má takový zlozvyk se různě ostrůvkovat, což znamená, že žáci, kteří ve výsledku zábavu a komunikaci nevyhledávají, tak si sedají s těmi ostatními žáky, kteří to mají podobně. A zase naopak ti extrovertní, kteří se rádi baví, rádi komunikují, tak jsou zase na té druhé půlce. Rozhodně to vnímáme," připustil.

[chooze:article;value:576050]

​Možnosti, jak s tímto bojovat, je podle Krejčího několik. "Školy mají různé možnost. Nicméně to nemusí být přímo nějaký výjezd. Stačí školní soutěž, ať už je to vědomostní, nebo sportovní, nebo nějaká exkurze. Všechny tyhle programy, které jsou nad rámec vzdělávání přímo ve škole, tak tvoří kolektiv a odbourávají mantinely mezi žáky, mezi učiteli a vlastně v celém tom kolektivu dané třídy a potom i školy," řekl.

Zároveň stoupá i agresivita žáků. Podle Krejčího je zaznamenávají hlavně na začátku a potom na konci školního roku. "Na začátku tohoto školního roku jsme řešili asi pět nebo šest případů šikany, kdy opravdu zůstával rozum stát a opravdu jsme se bavili na těch nejvyšších možných postech, kam to až se dostane," prohlásil. Na celý díl pořadu se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.