V Česku roste počet nakažených žloutenkou. Hygienici zavádějí opatření

K minulému pondělí hygienici v kraji zaznamenali 42 případů žloutenky typu A. Tři případy byly na Karlovarsku, 38 na Sokolovsku a jeden na Chebsku. Ve srovnání s rokem 2023, kdy bylo ve stejném období hlášeno jen pět případů, je to nárůst o více než 88 %. Hygienici proto v postižených oblastech zavedli protiepidemická opatření.

Lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženými, musí pečlivě dodržovat hygienu a mají omezený přístup na veřejné akce, jako jsou návštěvy bazénů nebo hromadná setkání, po dobu 50 dní.

[chooze:article;value:567724]

​Jedna ze základních škol v nejvíce postiženém Horním Slavkově zareagovala na situaci preventivními opatřeními, a to poskytnutím dezinfekce a možností očkování žáků.

Na infekčním oddělení Karlovarské krajské nemocnice je se žloutenkou hospitalizováno několik pacientů, což komplikuje situaci, protože oddělení je primárně určeno pro těžké případy covidu. Nemocnice se nyní blíží k bodu, kdy nebude možné tyto pacienty dále oddělovat.

Výskyt žloutenky se už několik měsíců řeší také v Ostravě. Hygienici a zdravotníci v městské části Přívoz zahájili kvůli povodním dobrovolné očkování. Obávají se, že by se nákaza mohla po povodních rozšířit nebo zhoršit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.