Konec Pirátů ve vládě: Posunou se víc doleva, chce to novou tvář, říká politolog

Herzmann nesouhlasí s tím, že by odchod Pirátů z vlády byl jen kvůli snaze o záchranu preferencí, byť i tento motiv se tam již delší dobu objevoval. "Spousta Pirátů je usazena ve vládních funkcích, zejména na postech náměstků. A těm se určitě z vlády nechtělo. Takže tak jednoduché to není, že by Piráti unisono chtěli z té vlády odejít. Samozřejmě jsou tam skupiny, zejména v členské základně, které s politikou Fialovy vlády nesouzní. Jsou to lidé levicověji zaměření," okomentoval.

Odcházející pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský podle Herzmanna do strany tak docela nikdy nezapadl. "Z jeho výroků je vidět, že jak Pirátská strana vypadá a jak funguje, včetně toho pirátského fóra, to nebyl jeho šálek čaje. Myslím si, že do jisté míry se mu teď ulevilo, že mohl udělat ten krok stranou a opustit to, co mu nebylo úplně vlastní. Pan Lipavský má rozhodně politický potenciál a není divu, že řada politických subjektů by stála o to, aby se buď stal jejich členem, anebo aspoň s nimi zblízka spolupracoval," shrnul. Podle Herzmanna je asi 70procentní šance, že Lipavský ve vládě zůstane, a to jako nestraník.

Piráty nyní čeká volba nového vedení, kdo by se mohl stát jejich tváří, ale není jasné. "Kdybych jim směl z hlediska analytika něco poradit, tak by měli nabídnout nějakou úplně novou tvář, která by byla plně kompatibilní s tím, kam chce dál Pirátská strana jít. Je ovšem otázka, jestli Pirátská strana jako celek opravdu ví, kam chce jít," poznamenal Herzmann.

[chooze:article;value:576425]

​Politolog také očekává ideologický posun u Pirátů. "Spíš bych se klonil k názoru, že dojde k posunu doleva, ale ten posun nebude ani v náznaku znamenat možnost spolupráce s hnutím ANO, nebo dokonce s ČSSD. Pak bude velká otázka, kde budou Piráti hledat ty potenciální partnery, zejména tedy v Poslanecké sněmovně, protože levicových subjektů, které ale nejsou spojeny buď s předlistopadovou historií anebo s vládnutím éry Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše, těch opravdu není na politické scéně mnoho a v Parlamentu skoro jistě nebude žádný," míní.

Zhodnotil také oznámení premiéra Fialy šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi, že končí na funkci ministra pro místní rozvoj. "Nebylo to šťastné, jakým způsobem postupoval, ale samozřejmě bylo to možné. Nepřekročil žádný zákon, nepřekročil žádný úzus, který byl kodifikován v české politice. A když říkám, že ten jeho postup nebyl šťastný, tak musím říct, že reakce na něj byla ještě méně šťastná, taková ublíženecká," řekl Herzmann. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.