Digitalizace může zlomit vaz i Kupkovi. Nový model nebude fungovat, říká Bartoš

Černý Petr, tak už začíná působit digitalizace stavebního řízení. Podle Bartoše totiž bude problematické nový a starý stavební systém propojit. A to kvůli tomu, že ten starý byl hned od několika dodavatelů. "Úřady, které měly nějaký jiný systém, od jiného dodavatele, či třeba fungovaly na principu datových schránek a spisové služby," uvedl Bartoš.

Podle Bartoše navíc nový systém nepoužívají všechny úřady. "V ISSŘ (Informační systém stavebních řízení; pozn. red.) je zhruba 665 stavebních úřadů. Sám dodavatel hovoří o tom, že je na více než 500 úřadech," řekl.

Den po Bartošově odvolání měli úředníci stavebních úřadů první oficiální školení s novým týmem, který se bude digitalizací stavebního řízení věnovat. Nedávno slíbené propojení systémů už ale, jak se zdá, tak jisté není.

[chooze:article;value:576450]

"Bude nějaké dvoutýdenní období, kdy se budou snažit nebo zjišťovat, jestli vůbec bude možné toto propojení provést. Největší otázka v tuto chvíli je, jestli bude možné efektivně a funkčně propojit staré systémy s těmi novými. Protože nový systém přinesl novou spisovou službu a my jsme dosud pracovali s naší původní, ve které umí pracovat i ten starý systém," sdělil tajemník stavebního úřadu Pavel Jirásek.

"Nám jde o to, abychom vytvořili rozhraní pro všechny systémy. Kdo se bude chtít připojit jednodušším způsobem, bude to na něm. Žádný stavební úřad nebude bez pomoci, bude záležet na něm, jakou cestu si vybere. Jestli půjde cestou nového systému, nebo jestli využije toho propojení se starými systémy," zdůraznil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Starými systémy si úřady aktuálně vypomáhají třeba při vyplňování údajů nebo tvorbě šablon. To v novém systému podle úředníků chybí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.