Ceny zelí letí nahoru. Za krouhané dáte i o čtvrtinu více než loni

Jak pro TN Live popsal hrejkovický výrobce kysaného zelí Dušan Hřebík, výroba zelí se posunula o celý měsíc. "V dubnu, kdy byly mrazy, tak zmrzla první sadba. Tudíž se zelí začalo sázet později. Na Roudnicku a na Litoměřicku, kde se zelí pěstuje, bylo 45 dní sucho. Ze závlahy ale zelí nenabývá na takovou hmotu, která by byla potřeba. Pak přišly deště, které byly záplavové, tak nám to zelí zaplavily a to zase začalo hnít," přiblížil.

Z celé první sadby zelí nezbylo vlastně nic. Kvůli teplému počasí se také dařilo housenkám. V září se výrazně ochladilo, takže to růstu zelí také neprospělo. "Jak nebyla vláha, tak hlavy zelí nemohly narůst. Hlavičky se letos pohybují od 1,5 kg do 3 kg. Když je normální zelná sezona, to je tak 5 až 7 kg," srovnal.

[chooze:article;value:575196]

​Podle údajů pana Hřebíka se nyní prodává krouhané zelí za 29 až 32 korun, celé hlavy asi za 20 až 22 korun. "Minulý rok bylo krouhané zelí za 24 Kč a celé hlávky byly v loňském roce kolem 16 až 19 Kč," řekl. Krouhané zelí tak podražilo o čtvrtinu až pětinu.

Tento týden pan Hřebík zahájil krouhárenskou sezónu. "Zelí se nařeže u pěstitelů, přiveze se k nám do Hrejkovic, kde z něj vyřežeme košťály a kde ho nakrouháme. Zelí nakrouháme, prosolíme, dáme do něj koření. Každý, kdo vyrábí kysané zelí, má nějakou svoji recepturu. Pak zelí nacpeme do sudu a musíme ho nechat kvasit. Zelí průměrně kvasí tři až čtyři týdny," popsal. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.