Zima pohltí Česko nezvykle brzy. Udeří mrazy, očekávají meteorologové

Zima a déšť – to by mohlo být heslo tohoto týdne. Už v pondělí 30. září se v ranních hodinách pohybovaly přízemní teploty většinou od 3 do –3 stupňů Celsia. Podle odborníků přicházejí nezvykle brzy, oproti loňsku o několik týdnů dřív.

"Na četných místech se mohou vyskytnout přízemní mrazíky, které mohou poškodit zeleninu," uvádí Český hydrometeorologický ústav.

S přízemními mrazíky bychom ostatně měli počítat i v dalších dnech. V úterý se mají vyskytnout hlavně na východě a severovýchodě, kde se má v noci ochladit na 5 až 1 stupeň Celsia. Ve zbytku republiky má být 9 až 5 stupňů. Přes den se teploty vyšplhají na 13 až 17 stupňů. V Čechách se objeví přeháňky nebo déšť a k večeru se od jihozápadu budou objevovat četnější srážky.

[chooze:article;value:576009]

​Ve středu se znovu objeví déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty se mají pohybovat mezi 11 až 7 stupni a denní se vyhoupnou na 11 až 15 stupňů. V Čechách by mohlo být ojediněle až 17 stupňů.

Déšť a přeháňky přetrvají na většině území i ve čtvrtek. V noci se rtuť teploměrů propadne k 10 až 6 stupňům a přes den vyšplhá pouze k 10 až 14 stupňům. A podobně na tom bude i pátek, kdy bychom opět měli počítat s deštěm nebo přeháňkami. Noční teploty klesnou k 9 až 5 stupňům a přes den se vyhoupnou nanejvýš k 10 až 14 stupňům.

O víkendu budou přeháňky už jen ojedinělé. V noci bude při zmenšené oblačnosti i kolem 4 stupňů Celsia, jinak 10 až 6. Přes den by se měly teploty vyšplhat k 11 až 15 stupňům Celsia.

Teploty v Česku už spadly pod nulu. Meteorologové řekli, odkud se řítí zima:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.