Pozemní operace Izraelců v Libanonu může začít v nejbližších hodinách

Izraelský úder v pondělí po půlnoci zasáhl horní patro obytného domu v jedné ze čtvrtí libanonského hlavního města Bejrút, kde zabil nejméně tři ozbrojence. Svědci slyšeli hlasitou ránu a viděli díru v budově, ze které stoupal kouř. Zdroje blízké izraelské armádě (IDF) uvádějí, že Izrael cílil na byt patřící skupině Džamáa Islamíja. Jedná se o libanonské politické hnutí, jehož ozbrojené křídlo se podílí na útocích na sever Izraele. Ministr obrany Joav Galant zároveň naznačil, že Izrael plánuje na území Libanonu zahájit pozemní operaci proti Hizballáhu.

Deník Times of Israel uvedl, že IDF vyzvaly libanonské civilisty poblíž několika budov na jižním předměstí Bejrútu v části Dahíja, která je známou baštou Hizballáhu, aby se okamžitě evakuovali. Mluvčí IDF Avichay Adraee zveřejnil v arabštině spolu s oznámením mapy, které vyzývají civilisty, aby se vzdálili od tří vyznačených míst alespoň na 500 metrů. "Jste v blízkosti zařízení Hizballáhu a IDF proti nim zasáhne silou. Pro vaši bezpečnost a bezpečnost vašich rodinných příslušníků musíte tyto budovy okamžitě evakuovat a držet se od nich alespoň 500 metrů," uvedl Adraee.

[chooze:article;value:576262]

Vojenskou aktivitu Izraele na hranicích s Libanonem potvrdila i americká diplomacie. „O tom nás informovali, že v současné době provádějí omezené operace zaměřené na infrastrukturu Hizballáhu v blízkosti hranic,“ uvedl podle agentury AFP v pondělí pro tisk mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller. Izraelská armáda zatím žádnou takovou pozemní invazi, která by byla první pozemní operaci v Libanonu tohoto druhu od druhé libanonské války v roce 2006, neoznámila ani nepotvrdila.

Podle informací izraelských médií se libanonské jednotky se pod tlakem izraelského ostřelování stáhly z pozic u jižní hranice Libanonu s Izraelem do hloubky nejméně pěti kilometrů do vnitrozemí. Stažení přichází uprostřed sílících indicií o blížícím se pozemního vpádu Izraele do jižního Libanonu. Informace o přemístění libanonské armády přinesla rovněž agentura AFP s odkazem na vyjádření nejmenovaného libanonského vojenského představitele.

Izraelská armáda v pondělí večer na sociální síti X oznámila, že zničila sklad raket země-vzduch, který Hizballáh umístil přibližně 1,5 km od mezinárodního letiště v Bejrútu. „Tato infrastruktura představuje hrozbu pro libanonský i mezinárodní vzdušný prostor. IDF budou pokračovat ve snižování vojenských schopností Hizballáhu v Libanonu,“ uvedly IDF.

​"Likvidace Nasralláha je velmi důležitý krok, ale není to všechno. Využijeme veškerých kapacit, které máme. Pokud někdo na druhé straně nechápe, co tyto kapacity znamenají, jsou tím myšleny všechny kapacity a vy jste součástí tohoto úsilí. Věříme, že jste schopni dosáhnout čehokoli," říká izraelský ministr obrany Joav Galant.

Anonymní zdroj blízký Bílému domu uvedl, že Jeruzalém údajně oznámil Washingtonu, že omezenou pozemní operaci v Libanonu opravdu plánuje. Začít by mohla v nejbližších hodinách. Napovídají tomu také záběry, na nichž izraelští vojáci přesouvají vojenskou techniku na sever Izraele, tedy k hranici s Libanonem.

Izraelcům podle některých expertů zároveň napomáhá situace ve Spojených státech, kde zatím není jasné, kdo v listopadu vyhraje boj o Bílý dům.

[chooze:article;value:576291]

Úřadující vůdce Hizballáhu Naím Kásim v pondělí ve svém prvním veřejném vystoupení od zabití Nasralláha prohlásil, že pokud se Izrael rozhodne pro pozemní operaci, jsou bojovníci Hizballáhu připraveni k boji a obraně Libanonu.

"Síly odporu jsou připraveny na pozemní boj. Zvítězíme, jako jsme zvítězili v roce 2006 při osvobození tváří v tvář izraelskému nepříteli," tvrdí Kásim.

Odkazoval tím na druhou libanonskou válku, která v létě zmíněného roku trvala měsíc a za vítěze se tehdy považovaly obě strany.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.