Je to tady. Polární vír žene do Evropy mráz i první sníh, tady bude nejhůř

Říjen je typický podzimní měsíc, který se pojí především s barevným listím na stromech. Vypadá to ale, že letos by se z něj mohl stát měsíc vysloveně zimní. Meteorologická služba MetDest zveřejnila data, která ukazují, že už v prvních dnech nadcházejícího měsíce část Evropy zasáhne výrazná změna počasí. Může za to polární vír, který už ve středu zamává s počasím na starém kontinentu, napsal portál BBC.

"Nové mapy ukazují, že Velká Británie, především Skotsko, už 2. října výrazně pocítí vliv polárního víru, který přinese nízké teploty a slabé sněžení," citoval web předpověď tamních meteorologů. Nejvíce to zasáhne Skotskou vysočinu, kde výrazně klesnou teploty nejen v noci, ale kolem nuly by se měly pohybovat i přes den. ​Ke sněhovým přeháňkách se navíc přidá silný vítr.

[chooze:article;value:576111]

"Nízké teploty by mohly pokračovat i v dalších dnech, kdy se by rtuť teploměru mohla v severní Anglii a Skotsku stále držet kolem bod mrazu," dodal web Express s tím, že na meteorologických mapách se část Skotska zabarví na ledově modrou.

Chladné počasí podle britských expertů začíná také výrazně ovlivňovat jev La Niña, který opět hrozí Evropě mrazem a hustým sněžením. Odborníci dokonce pracují s termínem "bestie z východu".

Studený vzduch se postupně dostává i do Česka. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude sice během dne stále příjemně, teploty se budou pohybovat od 11 do 15 stupňů Celsia, někde ještě zaznamenají i 17 stupňů, hrozit ale budou noční mrazíky, a to především na východě a severovýchodě republiky.

Teploty v Česku už spadly pod nulu. Meteorologové řekli, odkud se řítí zima (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.