Bartoš ve vládě končí. Prezident Pavel vyhověl Fialovu návrhu na odvolání

Prezident bude chtít především vědět, jaké by mělo být budoucí složení vlády a jak zajistit stabilitu kabinetu. Po oznámení odvolání ministra Bartoše hlasují Piráti na svém fóru o opuštění vlády. Jejich poslanecký klub o tom má jednat v úterý. Jeho členové očekávají, že konec vládního angažmá straníci schválí.

"Pan premiér rád vysílá signály a tohle byl jasný signál – nechci vás tady. Ta důvěra přišla vniveč, podle toho, jakým způsobem to Fiala udělal," uvedla v neděli místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Bartošovi v pondělí Pavel řekl, že návrh na jeho odvolání akceptuje. Nesnažil se jej údajně přesvědčovat, aby Piráti ve vládě zůstali. Potvrdit konec Bartoše ve vládě by měl ještě v pondělí večer. "Tím končí moje činnost jak ministra pro místní rozvoj, tak vicepremiéra pro digitalizaci," dodal Bartoš.

[chooze:article;value:576127]

Nyní se rozhodne o tom, kdo po něm ministerstvo převezme. Dočasně jej má řídit předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. První vicepremiér Vít Rakušan (STAN) už řekl premiérovi i prezidentovi, že v případě oficiální nabídky je hnutí STAN připraveno resort vést.

​Petr Pavel bude také chtít vědět, kdo se postará o dokončení digitalizace stavebního řízení. Tím premiér už minulý týden pověřil ministra dopravy Martina Kupku. "Je potřeba ten systém dovyvinout, rozvíjet," podotkl Bartoš. 

Demisi by měl v úterý podat i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ten už dříve řekl, že by s koncem ve vládě vystoupil i ze strany. Jurečka v pondělí řekl, že by preferoval, aby i jako nestraník Lipavský ve vládě zůstal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.