Mrzutá realita. Potraviny zdražují, některým profesím se výplata ale snižuje

Portál Platy.cz, který se specializuje na srovnávání výše mezd a platů, se zaměřil na trendy mezi čtyřmi častými profesemi, které mají mezi populací špatnou image. Šlo o pozice dělník, uklízečka, stavební dělník a pracovník bezpečnostní agentury.

Výzkumníci zjistili, že zatímco stavební dělník si meziročně polepšil o zhruba 9 %, tak dělníkům a pracovníkům bezpečnostních agentur rostly platy jen o 2 %, a uklízečkám dokonce o 1 % poklesly.

[chooze:article;value:575351]

​Stavebním dělníkům konkrétně meziročně stouply platy ze 37 987 korun na 41 468 korun. Pokračoval tak u nich trend růstu mzdy z loňského roku. Pracovníkům bezpečnostních agentur a dělníkům rostly výplaty z 28 468 korun na 29 072 korun, respektive ze 30 729 korun na 31 458 korun, shodně tedy o dvě procenta.

Uklízeči mají ještě méně

Na druhou stranu lidé na pozici uklízeč/uklízečka si meziročně lehce pohoršili, a to o 1 % z 22 425 korun na 22 191 korun. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) přitom patří právě uklízečkám dle posledního průzkumu nedůstojné předposlední místo v žebříčku prestiže. Kromě zmíněných se na spodních příčkách žebříčku prestiže opakovaně objevují také profese jako prodavač či sekretářka. Úplně nejhůře se v žebříčku umístili poslanci. 

"Ačkoli čisté a hygienické pracovní prostředí lidé považují většinou za nezbytnost a nyní si kvality úklidových prací všímají více než dříve, tak pracovníků, kteří jej zajišťují, si lidé neváží. Jedná se o tvrdě pracující kolegy, kteří svoji práci často vykonávají mimo běžnou pracovní dobu. Často o večerech, nocích, víkendech. Jejich práce navíc není veřejností vnímána tak, jak by si zasloužila," uvedla Milada Skutilová ze společnosti Kärcher.

Mezi podceňované patří i práce bezpečnostních pracovníků a ostrahy. Pověst této profese podle webu negativně ovlivňuje řada mýtů, například o agresivním chování ostrahy v nákupních centrech. Nepřispívá jí ani vnímání vyhazovačů v nočních klubech.

Také minimální mzda stále roste. Podle analýzy ale nepostačí ani na základní potřeby (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.