Miloš Zeman oslavil 80. narozeniny. Nejčastějším dárkem byla lahev alkoholu

Nejen rodinní příslušníci, bývalý i současní spolupracovníci, zpěváci, herci, ale i názorově blízké špičky české a zahraniční politické scény – okolo 200 hostů dorazilo v sobotu na oslavu 80. narozenin bývalé hlavy státu.

Z českých politiků, kteří obdrželi pozvání do Hluboké nad Vltavou, přijel jako první předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Nevím, proč to je tady teda. Kdo to vymyslel?" divil se Babiš. Prvními gratulanty byli slovenský premiér Robert Fico a ministr obrany Slovenska Robert Kaliňák, kteří přijali pozvání na oběd. 

[chooze:article;value:575484]

​Na večeři se pak u jednoho stolu sešli bývaly český a slovenský prezident Václav Klaus a Ivan Gašparovič, tuzemští opoziční politici nebo hlavy států Srbska, Slovenska a Polska. 

Oslavenec si nic neodřekl, včetně skleničky vína nebo cigarety. "Já si s ním dám ještě skleničku někde v soukromí. Se mnou takovou malou skleničku vína někdy má povolenou," nechal se slyšet Zemanův lékař Boris Šťastný.

Při pití jedné skleničky jednou za čas bude mít exprezident zásobu vína po sobotní oslavě na hodně dlouho. "Dostal moji vlastní letošní slivovici," pochlubila se šéfka KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná. S lahví přijela také poslankyně Alena Schillerová (ANO). "Já jsem dala lahev portského, protože pan prezident ho má rád," řekla. "Jsem na tom velmi podobně, taky jsem dala panu prezidentovi takovou lahvinku," přidala se europoslankyně za ANO Klára Dostálová.

Miloš Zeman nakonec ale dostal o lahev méně, než bylo v plánu. Maďarský předseda vlády Viktor Orbán totiž jednu věnoval kolemjdoucím novomanželům.

[chooze:article;value:532918]

​Na opulentní oslavu osmdesátin exprezidenta dorazili například i herci Jaroslava Obermaierová nebo Ivan Vyskočil. "Já jsem slyšel, že pan prezident v televizi říkal, že se rád dívá na svět s úsměvem, a já mu nesu svět," poznamenal Vyskočil. Dárek v podobě skleněného glóbu se ale k bývalému prezidentovi málem nedostal. Vypadl totiž Jaroslavě Obermaierové z ruky. Vše ale skončilo dobře, glóbus zůstal nepoškozený. 

Poté, co se brány hotelu pro veřejnost uzavřely, rozjela se oslava naplno. Byly slyšet hity Michala Davida a oslavenci zazpívala i Yvetta Blanarovičová. Čerstvý osmdesátník šel prý spát okolo 22. hodiny. Pokud někdo z hostů oslavy protáhl, měl možnost přespat přímo v luxusním hotelu vlivného pražského podnikatele.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.