Kim a jeho šílená sestra nevládnou sami. Držet moc jim pomáhají tajemní partneři

Za každým úspěšným mužem stojí silná žena, říká známé rčení. Za severokorejským diktátorem Kim Čong-unem v tomto případě stojí bývalá zpěvačka Ri Sol-ču. Podle australské stanice ABC se měli vzít poté, co v roce 2009 předchozí severokorejský vládce a Čong-unův otec Kim Čong-il utrpěl mrtvici. Poprvé se spolu na veřejnosti objevili ale až v roce 2012.

O moc více se toho ale o Ri Sol-ču neví. Pro severokorejský režim má však zásadní úlohu. Jejím úkolem je totiž zajistit pokračování klanu Kimů, který si vládu v zemi předává už po tři generace.

S Kim Čong-unem měla Sol-ču zplodit údajně nejméně tři děti. I tyto informace se ale snaží tamní komunistický režim držet pod pokličkou. Nejvýsadnější postavení z jejích dětí má pak mít druhorozená dcera Kim Ču-e, které je kolem deseti let a již podle BBC letos jihokorejská tajná služba označila za zatím nejpravděpodobnějšího dědice dynastie Kimů.

[chooze:article;value:576018]

Volba to byla částečně překvapivá, protože tradiční severokorejská společnost je silně patriarchální a ženy v ní nemají příliš silné postavení. I to se ale mění. Kromě samotné Kim Ču-e, která se na veřejnosti objevuje od roku 2022, je důkazem také Kim Čong-unova sestra Kim Jo-čong.

Ta je momentálně vůdcovou pravou rukou. Nedávno například vyzvala k posílení severokorejského jaderného arzenálu. O jejím osobním životě ale víme ještě méně než o životě jejího bratra. Údajně má být jejím mužem Čchoi Sen, syn významného severokorejského politika. Oficiální kruhy ale o jejím rodinném zázemí zarytě mlčí.

Kimův plážový resort připomíná město duchů. Není jasné, komu má sloužit (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.