Katastrofální záplavy ničí Nepál, přes sto mrtvých, tisíce domů pod vodou

Katastrofa nejvíce zasáhla údolí, v němž leží hlavní město Káthmándú. Mohutné lijáky, které udeřily v pátek večer, zde rozvodnily téměř všechny řeky, uvedla BBC.

Voda zaplavila tisíce domů ležících v blízkosti toků, sesuvy půdy zablokovaly všechny dálnice spojující bezmála milionovou metropoli se zbytkem země. Na mnoha místech nefunguje elektřina, telefonní spojení ani internet.

Živel má k nedělnímu ránu 101 obětí. Číslo podle úřadů poroste, desítky obyvatel se pohřešují.

[chooze:article;value:566205]

​Hodně mrtvých mají na svědomí sesuvy půdy. Východně od Káthmándú se kvůli nim zřítil dům a pohřbil pětičlennou rodinu včetně dítěte a těhotné ženy. Dva lidé zahynuli v autobuse, který zasypal sesunutý svah. Šest fotbalistů zemřelo při sesuvu půdy v tréninkovém středisku nepálského fotbalového svazu.

Mnohé z obětí smetla voda, jiní se zachránili na poslední chvíli jen v tom, co měli na sobě. V pohotovosti je na deset tisíc policistů, členů civilní ochrany a vojáků. Ze záplavových vod zachránili přes tři tisíce lidí, některé ze střech domů pomocí vrtulníků. Na šest desítek obyvatel skončilo se zraněními v nemocnicích.

Vláda zakázala noční provoz autobusové dopravy, řidičům aut doporučila vůbec nevyjíždět, informovala agentura AP. Letiště zůstalo v provozu, i když lety mají zpoždění a některé byly zrušeny.

Monzunové období spojené se silnými dešti začalo v červnu a obvykle trvá do poloviny září. V důsledku změny klimatu jsou srážky mnohem intenzivnější. Varování před přívalovými lijáky a záplavami platí po celé zemi, pršet má do úterý.

Sesuv půdy v Nepálu smetl dva autobusy do řeky. Pohřešují se desítky lidí (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.