Elektromobilů se bojí už i automobilky, mění plány a prodeje klesají

Evropské automobilky jsou v krizi. Skoro třetina hlavních závodů na výrobu osobních automobilů pěti největších evropských automobilek, tedy BMW, Mercedes-Benz, Stellantis, Renault a Volkswagen, byla v loňském roce nedostatečně vytížena a vyráběla méně než polovinu vozů, na které má kapacitu.

Za vším podle automobilek stojí slabší poptávka po elektromobilech. "Mezi lidmi panuje nejistota. Nevědí, zda mohou za dobíjení platit kartou, nebo musí stahovat speciální aplikace k dobíjení. Já chci vědět, kolik to bude stát, když se připojím, a to hned. Teď dopředu nevím, kolik zaplatím za kilowatthodinu, a to jsou důvody, proč to teď dobře nefunguje," řekl Klaus Edelsbrunner z rakouské hospodářské komory.

[chooze:article;value:576161]

​Mnoho kupujících tak místo čistých elektromobilů raději volí hybridní modely, které třeba v Rakousku letos v červenci tvořily téměř třetinu všech nově registrovaných vozidel. "U nás v České republice byl v loňském roce podíl čistých elektromobilů někde na úrovni 3,5 nebo 4 %, což opravdu není mnoho. A jsme na 26. nebo 27. místě v rámci Evropy," uvedl ředitel Citroën ČR František Neuman.

Generální ředitel společnosti Mercedes-Benz už avizoval, že automobilka nenaplní svůj cíl, aby do roku 2025 polovina jejích prodaných modelů byly buď elektromobily, nebo alespoň hybridy. Počítá s tím, že auta se spalovacími motory budou produkovat ještě dlouho po roce 2030.

"My jsme součástí koncernu Stellantis a ředitel pan Tavares jde trošičku proti tomu hnutí automobilek, které říkají, že je potřeba upravit ty cíle. My jsme poměrně dobře připraveni, protože do konce roku uvedeme na trh laciný elektromobil," vysvětloval Neuman.

[chooze:article;value:575674]

​Krize způsobená přechodem na elektroauta se s největší pravděpodobností dotkne i Česka. Majitel Škodovky, německá automobilka Volkswagen, nedávno varovala, že už nebude moci poskytnout zaměstnancům garanci pracovních míst.

"Situace je taková, že trh se nevyvíjí tak, jak jsme plánovali. Dá se říci, že je to chybný odhad z doby před čtyřmi lety, který těžko můžeme vzít zpátky, ale snažíme se co nejrychleji situaci napravit. Pomáhá nám, že ve Škoda Auto dál můžeme na jedné lince vyrábět elektrovozy a zároveň konvenční vozy se spalovacími motory, případně hybridy," řekl člen představenstva Škoda Auto Andreas Dick. Elektrický model Enyaq si pořídilo od ledna do června o 6 % méně zákazníků Škodovky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.