Britský expremiér zvažoval vojenskou invazi do Evropy. Bylo to šílené, přiznal

Bývalý britský premiér údajně zvažoval v roce 2021 vyslání vojáků do Nizozemska, aby se zmocnili zásoby pěti milionů dávek proticovidové vakcíny uložené v Leidenu. Píše se to v úryvku z jeho připravovaných pamětí zveřejněných deníkem Daily Mail.

EU a Velká Británie se tehdy přely o vakcíny uložené v továrně právě v Leidenu nedaleko nizozemského pobřeží. Továrnu provozovala společnost Halix a dodávala do ní vakcíny společnosti AstraZeneca, které si objednala jak Británie, tak EU, popsal web Politico.

[chooze:article;value:574445]

Johnson v pamětech vysvětluje, jak po dvou "marných" měsících vyjednávání s EU o vydání dávek požádal britské ozbrojené síly, aby vypracovaly plán na jejich násilné získání. Vysocí armádní představitelé podle něj nabídli, že vyšlou vojáky, aby tajně překročili Lamanšský průliv a vakcín se zmocnili.

Plán měl být podle armádních představitelů proveditelný. K plavbě po nizozemských kanálech chtěli použít nafukovací čluny. "Vstoupili by dovnitř, zajistili by zboží s rukojmími, exfiltrovali by se pomocí kloubového nákladního automobilu a dostali by se do přístavu v Lamanšském průlivu," popsal bývalý premiér.

[chooze:article;value:509796]

Bylo by ale obtížné provést misi nepozorovaně, což by znamenalo, že by Spojené království "muselo vysvětlit, proč fakticky napadá dlouholetého spojence". Plán se proto nikdy nedočkal realizace. Napadení spojence a člena NATO by totiž bylo "šílené", vysvětloval Johnson v memoáru.

Ministři, kteří tehdy s Johnsonem pracovali a podíleli se na řešení covidové krize, ale podle deníku The Guardian nejsou příliš přesvědčení o pravdivosti příběhu. Může podle nich jít spíš o vtip a způsob propagace knihy. "Byly to časy extrémního tlaku, kdy bylo předloženo mnoho obskurních návrhů, ale myšlenka, že bychom napadli evropského souseda, nebyla nikdy na stole," řekl jeden z ministrů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.