Záchranná mise. Pro astronauty uvázlé ve vesmíru letí kosmická loď

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX odstartovala z floridského Mysu Canaveral po 19. hodině našeho času. V kabině pilotované lodi Crew Dragon však byla jen dvoučlenná posádka místo obvyklých čtyř astronautů. Dvě sedadla zůstala připravená pro uvázlé kolegy, uvedla agentura AP.

Posádka složená z amerického astronauta Nicka Haguea a ruského kosmonauta Alexandra Gorbunova však musí podle NASA nejprve splnit plánované úkoly pravidelné mise. Zpět na Zemi tak všichni přiletí v únoru příštího roku.

Pobyt amerických astronautů Butche Wilmora a Suni Williamsové ve vesmíru se tak protáhne na více než osm měsíců. Původně měli začátkem června absolvovat týdenní zkušební let s lodí Starliner od Boeingu. Už při připojení k ISS však začaly technické problémy, selhávaly naváděcí trysky a unikalo palivo (hélium).

[chooze:article;value:553717]

​Inženýři pracovali na opravě celé léto, NASA však považovala návrat posádky za riskantní. Starliner tak odletěl v září zpět na Zemi prázdný a úspěšně přistál v poušti v Novém Mexiku.

Wilmore a Williamsová se mezitím zapojili do práce na ISS. NASA pak z týmu plánované mise SpaceX odvolala dva astronauty, aby se mohli vrátit domů. Ruský kosmonaut v posádce zůstal kvůli dohodě americké vesmírné agentury s ruským Roskosmosem.

Mise se kvůli nejistotě kolem Starlineru opozdila o více než měsíc, dalších několik dní ji pozdržel hurikán Helena, který řádil na Floridě tento týden, informovala CNN. Na ISS by měla přistát v neděli večer našeho času.

[chooze:article;value:566611]

​Budoucnost kosmické lodi od Boeingu je po tomto problematickém prvním letu s posádkou zatím nejasná. Za její výrobu zaplatila NASA v přepočtu téměř 100 miliard korun a měla být hotová už před sedmi lety. Konkurenční SpaceX dostala skoro o polovinu peněž méně, rutinní lety s posádkami přitom provádí už od roku 2020.

NASA si obě soukromé společnosti vybrala před deseti lety, kdy začala s komerčním programem pro dopravu posádek na ISS kvůli zastaralosti svých kosmických lodí Apollo.

Astronauty na ISS vylekaly podivné zvuky. Neví, co je způsobilo (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.