Ukrajina může Rusku uštědřit zásadní úder. Moskva slibuje krutou odplatu

Ukrajina se ze všech sil snaží vyjednat se Spojenými státy povolení pro použití střel dlouhého doletu na cíle na ruském území. Konečné rozhodnutí, zda to Američané Ukrajincům dovolí, je přitom podle webu USA Today na spadnutí.

Pokud by Kyjev skutečně dostal k těmto útokům zelenou, mohlo by to podle analytiků amerického Institutu pro studium války (ISW) výrazně promluvit do dalšího průběhu konfliktu.

"I malý počet úspěšných ukrajinských úderů na dlouhou vzdálenost by mohl mít asymetrické dopady a přimět ruské síly k přesunu významných vojenských a skladovacích zařízení mimo dosah zbraní dodaných Západem a dále od frontové linie, což by zkomplikovalo ruskou logistiku," upozorňuje institut. To by následně mohlo výrazně ovlivnit ruské útočné akce, které jsou bez dostatku munice a vybavení nemožné.

[chooze:article;value:575659]

Rusko s takovým rizikem počítá, i proto se rétorika Kremlu v posledních týdnech opět vyostřila. Ruský prezident Vladimir Putin například prohlásil, že údery na Rusko pomocí zbraní dodaných Západem budou znamenat další eskalaci a přímé vtažení západních zemí do konfliktu. Vyhrožoval také jadernými zbraněmi. Předchozí podobné výhrůžky se ovšem ukázaly jako plané.

Americké zpravodajské agentury nicméně věří, že by Rusové tentokrát nějaké odvetné akce uskutečnili. Píše o tom deník The New York Times. Pravděpodobně by šlo o posílení sabotážních aktivit ruských tajných služeb, které v Evropě i jinde v západním světě už probíhají a před nimiž hlasitě varují i někteří vrcholní evropští diplomaté, včetně končícího českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

USA a Británie jednají o použití zbraní v Rusku. Putin vyslal varování (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.