V Krnově po povodních hrozí ekonomický kolaps. Starosta žádá vládu o pomoc

[chooze:gallery;value:37529]

​Ničivá povodeň, která zaplavila téměř celý Krnov, byla podle Hradila dramatičtější než ta v roce 1997. "Škody jsou obrovské. Očekáváme, že náklady na obnovu města v prvním měsíci mohou přesáhnout sto milionů korun, celkový rozsah škod na městském majetku v tuto chvíli odhadujeme na jednu miliardu korun, škody ve městě minimálně ve vyšších jednotkách miliard," napsal proto v dopise.

Ten adresoval premiéru Petru Fialovi (ODS), ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) a ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Stanjura má za Hradilem do Krnova kvůli tomu přijet příští týden v pondělí.

"Pojistné plnění naší samosprávy i firem přitom pokryje jen naprostý zlomek škod. I vzhledem k povodňové historii města z roku 1997 pojišťovny místním organizacím nenabízely adekvátní produkty," uvedl starosta.

[chooze:article;value:574369]

Tvrdí, že se Moravskoslezský kraj snaží maximálně pomáhat. "Není v jeho ani našich silách ekonomicky vše zvládnout a hrozí také rychlý kolaps lokální ekonomiky. Prosím vás tímto dopisem o rychlou a efektivní pomoc státu," vzkázal.

Pro podnikatele a město se snaží získat pomoc agentury CzechInvest. "Nemůžeme slíbit, že pomoc pro vás získáme, ale pokusíme se," slíbilo jim město.

Česko se vzpamatovává z drtivých povodní. Lidem pomáhají charity i sbírky (19/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.