Ukrajina je pryč, prohlásil Trump. Poprvé dal jasně najevo, že pomoc USA ukončí

"Ukrajina je pryč, už to není Ukrajina. Nikdy nemůžete nahradit ta města a obce a nikdy nemůžete nahradit mrtvé lidi, tolik mrtvých lidí," vykresloval republikánský kandidát na prezidenta Spojených států situaci v okupované zemi ve středu během kampaně v Severní Karolíně, reportuje agentura AP.

Neváhal ale přijít s vlastním názorem na řešení situace. "Jakákoli dohoda, i ta nejhorší, by byla lepší než ta současná," řekl. "Kdybychom uzavřeli špatnou dohodu, bylo by to mnohem lepší. Ukrajina by se trochu vzdala a všichni by žili," pokračoval.

[chooze:article;value:575659]

"Nadále dáváme miliardy dolarů člověku, který odmítá uzavřít dohodu, Zelenskému," dodal. Podle webu Politico jde o zatím nejjasnější signál, že pokud by se v listopadu znovu stal prezidentem, zastavil by podporu Kyjevu. "Biden a Kamala to umožnili tím, že Zelenského zásobovali penězi a municí, jak to ještě žádná země neviděla," vyčítal údajným viníkům.

Zelenskyj předkládá tento týden v Americe Bílému domu vítězný plán války, který by měl zahrnovat žádost o použití západních zbraní dlouhého doletu k úderům na ruské cíle. Podle CNN Trumpovy výroky ještě posílily tlak na současného prezidenta Joea Bidena, aby Ukrajině pomohl, dokud může.

[chooze:article;value:575376]

Trump často tvrdí, že kdyby byl prezidentem, Rusko by nikdy nezaútočilo. Uvádí taky, že by válku ukončil, kdyby se vrátil do Oválné pracovny. Doposud byla ale jeho prohlášení velmi vágní a neurčitá, což se ve středu změnilo.

Ve čtvrtek americký prezident přislíbil, že Ukrajině poskytne další balíček vojenské pomoci, informoval Bílý dům. Jeho hodnota má dosáhnout výše přes osm miliard dolarů (180 miliard korun). Součástí mají být poprvé i klouzavé bomby s dosahem až 130 kilometrů nebo rozšíření výcviku ukrajinských pilotů pro letouny F-16. Biden chce Kyjev podpořit, aby válku mohl "vyhrát".

Začalo valné shromáždění OSN. Za Ukrajinu bojuje Zelenskyj i Biden (24/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.