Trump přijal Zelenského. Oba chceme konec vláky, řekl ukrajinský prezident

Dlouho nebylo jasné, zda se ti dva vůbec potkají. Zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o schůzku zjevně stál, exprezident Donald Trump ji potvrdil až na poslední chvíli.

"Tolik mrtvých, tolik zkázy. Je to strašné. A jedna z věcí, které mi velmi vadí, je skutečnost, že Evropa platí jen malý zlomek peněz, které platí Spojené státy americké. A mezi námi a Ruskem je oceán. To oni nemají," řekl exprezident Trump.

Ukrajina je podle Trumpa v troskách a lid umírá. Donald Trump už v minulosti prohlásil, že pokud by byl prezidentem, válku na Ukrajině by ukončil během 24 hodin. Jak by toho docílil, ovšem neřekl.

[chooze:article;value:575615]

​"Já se Zelenským nesouhlasím. Ale řeknu vám tohle – věřím, že se mi podaří poměrně rychle uzavřít dohodu mezi prezidentem Putinem a prezidentem Zelenským," dodal Trump.

Ukrajinského lídra přijal ve svém mrakodrapu Trump Tower v New Yorku. "Je pro mě ctí, že je tu s námi prezident. Prochází ohromným množstvím věcí. Budeme o tom diskutovat a uvidíme, s čím se nám podaří přijít," poznamenal Trump. "Moc vám děkuji, pane prezidente. Moc děkuji za toto setkání. Už je to pět let," reagoval Zelenskyj.

Trump před schůzkou přitom udělal něco nevídaného – na sociální síti zveřejnil zprávu se žádostí o osobní setkání, kterou mu údajně Zelenskyj poslal. "Drahý Donalde, doufám, že se máš dobře. Vzpomínám si na náš nedávný telefonát – bylo to opravdu dobré. Všichni na Ukrajině chceme ukončit tuto válku spravedlivým mírem. A víme, že bez Ameriky toho není možné dosáhnout," zmínil Zelenskyj. Uvedl také, že oba zastávají společný názor, že válka na Ukrajině musí být zastavena.

Telefonicky spolu Trump a Zelenskyj naposledy mluvili v červenci. Podle Zelenského se shodli, že se osobně budou bavit právě o tom, jaké konkrétní kroky zajistí mír na Ukrajině. Výsledek jednání zatím ani jeden nezveřejnil. Trump po jednání uvedl, že pokud by znovu usedl v Bílém domě, vyřešil by válku na Ukrajině spravedlivou dohodou.

[chooze:article;value:575376]

​Válka na Ukrajině ´je v USA stále velmi diskutovaným tématem. Celkem už administrativa demokrata Joea Bidena od začátku ruské invaze prosadila pomoc ve výši téměř bilionu a tří set miliard korun. Naopak republikáni v čele s Donaldem Trumpem jsou poněkud zdrženlivější.

Americká podpora Ukrajiny se skládá převážně z dodávek zbraní a munice. O něco menší část potom tvoří finanční a humanitární pomoc. Podle expertů se dá předpokládat, že pokud v prezidentských volbách zvítězí aktuální viceprezidentka Joea Bidena Kamala Harrisová, bude v jeho šlépějích pravděpodobně pokračovat.

Naopak možný postup republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa je podle expertů dost nejasný. Trump už delší dobu dává najevo, že je mu masivní vládní podpora Ukrajiny proti srsti. Často také zmiňuje, že kdyby byl prezidentem, válka by už dávno skončila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.