Odchod Pirátů z vlády: Skončí i jejich náměstci na ministerstvech, už balí věci

Piráty najdeme téměř na všech ministerstvech – náměstky jsou od zdravotnictví až po místní rozvoj. I oni nejspíš skončí. "To se rozumí samo sebou," nechal se slyšet předseda jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek.

"Jsme připraveni odejít, pokud si Piráti odhlasují, že odcházíme z vlády. Samozřejmě to bude v nějaké blízké době," souhlasí náměstek ministra pro legislativu Ondřej Profant.

Podle koaličních zástupců ani odchod deseti náměstků nemůže vládu ohrozit. I jejich posty už začali řešit. "Ve čtvrtek už jsme se bavili právě o tom, že snad všichni pirátští náměstci chtějí odejít ze svých pozic, na druhou stranu v tom nevidím žádný problém ve fungování vlády a jednotlivých resortů," poznamenala předsedkyně TOP 09 a šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

[chooze:article;value:575829]

​"Jsme připraveni na všechny varianty. Pan premiér už dříve oznámil, že na začátku příštího týdne bude jasno, kdo ve vládě zůstává a kdo chce pracovat na modernizaci naší země. Odchod Pirátů by podle něj měl být impulzem k tomu, aby byl kabinet efektivnější a akceschopnější," sdělila mluvčí premiéra Lucie Ješátková.

Přestože ještě není odhlasován odchod Pirátů z vlády, náměstci už se připravují předat agendu. Jenže nevědí komu. "Sepisujeme agendu, naše projekty a očekáváme, že tam, kde se budou měnit ministři, tak ministři přijdou, řeknou, komu to chtějí předat, jak to chtějí předat. Je vidět, že ta akce je velmi nepřipravena ze strany pana premiéra," uvedl Profant.

A řešit se asi bude i post místopředsedkyně Sněmovny. Ten zastává Olga Richterová. "Já určitě nebudu volat po odvolání Olgy Richterové z pozice místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Na druhou stranu, od úterního dne tady slyšíme i z jejích úst celou řadu obvinění na adresu dosavadních koaličních partnerů a kolegů, tak by mě samotnou překvapilo, kdyby na tom postu chtěla setrvat," reagovala Pekarová Adamová.

[chooze:article;value:575750]

​Otazník visí nad Piráty v dozorčích a správních radách. Podle zástupců strany to budou řešit v dalších dnech. Například ve správní radě VZP ale sedí jak koaliční, tak i opoziční poslanci a část z nich tam nominuje Sněmovna. Tam by se nemělo nejspíš nic měnit. U dozorčích rad by to ale mohlo být jinak.

"Nedokážu si představit, že kdyby Piráti skutečně kompletně odešli z vlády, a pan Bartoš už to takhle řekl premiérovi, tak že by ty ostatní strany nechaly z nějakého soucitu Piráty na jejich dobře placených pozicích," řekl politolog Lukáš Valeš.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.