K soudu míří skupina kyberpodvodníků. Celkem okradli 803 lidí

Z desetičlenného gangu mohli kriminalisté nejprve obvinit pouze čtyři pachatele a poslat je před soud. Zbylých šest se za pomoci různých odvolání bránilo vydání do Česka. Nyní kriminalisté obvinili i je a brzy stanou před městským soudem v Praze.

Pachatelé okradli celkem 803 lidí. Celková škoda, kterou podvodníci poškozeným způsobili, se vyšplhala na více než 195 milionů korun. "Myslel jsem, že mi volali z České národní banky, ale ve finále to byl podvodník," uvedla jedna z obětí kyberpodvodu. "Přišel jsem o 33 tisíc korun," doplnila.

[chooze:article;value:572898]

​Podvodníci měli software, díky kterému se poškozeným na displeji mobilních telefonů ukazovala čísla z bank. Falešní bankéři přesvědčovali své oběti i několik dnů, že jsou jejich peníze v ohrožení.

"Pachatelé lidi donutili, aby vybrali svoje peníze v bance a vložili je na takzvaný bezpečný účet do bitcoinmatu," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podvodníkům ve věku 18 až 29 let hrozí až 12 let vězení. Obrana proti podobným kyberpodvodům je jediná. Osobní nebo bankovní údaje nikomu neříkat ani nevyplňovat a žádné peníze nikam neposílat.

České tajné služby pomohly v září FBI odhalit dalšího kyberútočníka (06/09/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.